Проф. Гетов ни зарадва. 27% колективен имунитет

Решението за масова ваксинация е правилно, каза той

Проф. Гетов ни зарадва. 27% колективен имунитет | StandartNews.com

Добра новина от проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата. В България вече имаме 27% колективен имунитет. Той се формира от броя на хората, които са прекарали вируса, плюс тези, които се ваксинират сега.

По негова информация средно в света 3 на 100 човека са ваксинирани. Има и държави като Израел, където са 89 на сто. От нашите съседи най-много са ваксинираните в Сърбия - почти 19 на сто. "Ние се приближаваме към 2.9 - средното за света. Ако сметнем преболедувалите и ваксинираните, ние сме постигнали 26-27% необходими от създаването на колективен имунитет", поясни Гетов.

"Мисля, че беше правилно решението за масова ваксинация, предвид нагласите в населението, но за съжаление фармацевтичната индустрия не е пресметнала потребностите”, обясни Гетов.

Професорът даде и разяснение, дали може да използваме за ваксинация руската ваксина "Спутник V". "В България може да се използват само разрешените от Европейския съюз (ЕС) ваксини, доставени директни от производителя. Употребата на други ваксини е възможна, ако те са включени в списъка на европейската агенция. Чисто регулаторно няма как да търсим ваксини от други страни", каза той.

"Що се отнася до Унгария, тя използва национално разрешение за руската ваксина. Руската ваксина може да се прилага само на унгарска територия. В България са въведени изисквания на европейската агенция за лекарствата и няма вариант за солови акции", добави професорът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай