Вторник,

Проф. Чакърова: Covid все повече застрашава деца

От: Мартина Суботинова -
Проф. Чакърова: Covid все повече застрашава деца
A
A
A

Covid-19 все повече застрашава и децата - зачестяват тежките белодробни инфекции, в някои случаи се отключва диабет. Това съобщи за Радио Стара Загора проф. Петрана Чакърова, началник на Клиниката по детски болести в УМБАЛ "Проф. Стоян Киркович".

По думите й е нараснал броят на малките пациенти, диагностицирани с бронхиолит или бронхопневмония.

"Започнаха да се раждат нездрави деца. Не може дете на 20 дни да е с толкова тежка пневмония, без да има съпъстващи аномалии." - сподели тя.

Проф. Чакърова предупреди, че долната възрастова граница пада и все повече новородени са засегнати от тежки белодробни заболявания. Тревожната тенденция, която се наблюдава от няколко месеца, се дължи на промяна в имуногенния фон на страната вследствие на COVID-19 и появата на нови серотипове.

Другата притеснителна тенденция е, че пневмонията отключва и диабет при подрастващите.

Проф. Чакърова съветва родителите да не прибягват до самолечение на децата и безразборна употреба на антибиотици, а да търсят незабавна медицинска помощ при появата на първита симптоми.

В Клиниката по детски болести се лекуват по 1800-2000 деца годишно, от няколко области.

Според нея, засега не може да се отговори категорично дали и малките деца трябва да се ваксинират, нужно да се съберат повече научни данни.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички