Пристигнаха тестовете за диагностика на новия коронавирус

България е една от първите държави, заявили и вече получили китове за диагностика на новия коронавирус

Пристигнаха тестовете за диагностика на новия коронавирус | StandartNews.com

В Националния център по заразни и паразитни болести днес са пристигнали китовете за генетична диагностика чрез real-time PCR на новия коронавирус 2019-nCoV. Te бяха заявени от Националния център преди три седмици и са синтезирани на основание доказаните вируси от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията.

България е една от първите държави, заявили и вече получили китове за диагностика на новия коронавирус. Реактивите са предназначени за доказване на заболяването, причинено от коронавирус 2019-nCoV, само при хора, които са с изявена клинична картина на тежка пневмония и дихателна недостатъчност.

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев на 27 януари бе сформирана оперативна междуведомствена работна група, която има за задача да следи разпространението на коронавируса 2019-nCoV, както и да предприеме мерки за ограничаване възможността от пренос и разпространение на вируса у нас. Членове на щаба са представители на Министерството на здравеопазването, Националния център по заразни и паразитни болести, Експертния съвет по инфекциозни болести към министъра на здравеопазването, Министерството на външните работи, Главна дирекция „Гранична полиция“ към Министерството на вътрешните работи и Държавна агенция „Национална сигурност“,  посочи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев по време на брифинг в Министерството на здравеопазването. По думите му оценката на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията е, че бъдещето разпространение на коронавируса 2019-nCoV е много вероятно, като заплахата за внос в Европейския съюз е средна, а предприеманите от държавния здравен контрол на страните-членки мерки, са адекватни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай