Предупреждение! Какво иска да отмени Кунчев

Извънредната епидемологична обстановка да продължи до края на май

Предупреждение! Какво иска да отмени Кунчев | StandartNews.com

Отпадането на епидемичната обстановка в края на месеца крие рискове. Това обяви държавният главен здравен инспектор пред Нова телевизия. Според доц. Ангел Кунчев извънредната епидемична обстановка трябва да се удължи до средата на май.

Покачващата се заболеваемост в западно-европейските държави не бива да се пренебрегва. Затова едно от неговите предложения е извънредната епидемична обстановка у нас да бъде удължена до 15 май. Сред предложенията му е и премахването на зеления сертификат за влизане в страната с цел свободно движение на хората и по-добър туристически сезон. „Предложението на експертите и по-скоро моето лично беше тя да бъде удължена до 15 май с оглед не толкова на някаква тежка ситуация.

Напротив - засега тенденцията за спад, слава Богу, продължава, а по-скоро с оглед на някои данни от няколко западно-европейски страни, където спадът спря и дори започна по-съществено покачване на броя на случаите”, заяви Кунчев.Според проф. Радка Аргирова отпадането на извънредната епидемична обстановка би довело до премахването на безплатните тестове за COVID-19, което пък би се отразило върху отчитането на заболелите.

„Когато се вдигне епидемичната обстановка се получават редица рестрикции, които досега не бяха налице. Например – ще се закупуват тестове на много по-висока цена. Освен това, редица хора можеха да се изследват безплатно, например от РЗИ идват хора с препоръка за безплатно изследване. Това засега се планира да не става. Аз лично съм много против това”, коментира тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай