Ползи и вреди от аспирина

Който приема това лекарство постоянно, да си правят редовни кръвни изследвания, съветват медици

Ползи и вреди от аспирина | StandartNews.com

Докторът на медицинските науки и телевизионна водеща Елена Малишева и кардиохирургът Герман Ганделман разказаха за опасностите от хапчета с активната съставка ацетилсалицилова киселина, която има антипиретичен и противовъзпалителен ефект.

Приемът на това лекарство може да причини кървене в стомаха. Средство на базата на ацетилсалицилова киселина носи рискове и е забранено за деца. Когато се използва преди 18-годишна възраст, може да се развие чернодробна недостатъчност, обясни Ганделман.

Той уточни още, че в критични ситуации  лекарство с такова вещество спасява животи. Например при инфаркт е достатъчно да сдъвчете хапче. 

Аспиринът винаги е бил популярен, а по време на пандемията на коронавирус търсенето му се е увеличило още повече, тъй като това лекарство разрежда кръвта. В ефира на предаването „Животът е страхотен!” Малишева каза, че аспиринът може да причини анемия.

Тя призова тези, които приемат това лекарство постоянно, да си правят редовни кръвни изследвания, за да следят нивата на хемоглобина си.

/Zdrave.to/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай