Половината персонал на болница подава оставка

Най-малко половината лекари от общинската болница в Гоце Делчев са подали оставки

Половината персонал на болница подава оставка | StandartNews.com

Най-малко половината лекари от общинската болница в Гоце Делчев са подали оставки. Такива се очаква всеки момент да внесат и голяма част от медицинските сестри. Шест отделения са пред закриване. Самата болница - също, предаде БНР.

Причината за оставките, според недоволните, е авторитарно управление и безконтролно харчене на средствата, което поставя лечебното заведение в дългова спирала. След извънредно заседание на общинския съвет, от утре работна група, начело с кмета на общината, влиза в болницата с надеждата да потуши конфликта.

Завеждащите на шест от общо 11 отделения са депозирали оставки, заедно с още осем утвърдени лекари.

Според хирурга д-р Канелов основната причина е: „Най-големият конфликт, който е свързан със самия управител на болницата, е, че той не може да управлява тази болница. Той няма правилната насока за управлението“.

Оставка вчера е подал и зам.-директорът на болницата д-р Първанов, който завежда и интензивното отделение: „Има неща, които не ги одобрявам, погрешен подход. За да се стигне дотам, явно подходът е страхотно погрешен“.

Според подалите оставка лекари финансовият ресурс на болницата се разпределя еднолично от управителя, по неясни критерии се подписват договори, които са в ущърб на здравното заведение. Медицинските сестри, които днес следобед започнаха също да депозират оставки, са били лишени от увеличението на заплатите, гласувано от МС: „Не знам дали знаете, болницата има над 3 млн. лева задължения. Де факто той взема парите, които по постановлението на министерски съвет, са за увеличение на заплатите на медсестрите и на средния персонал и ги вкарва в общия бюджет“, посочва Канелов.

Четири писма са внесли в общината за последния месец недоволните.

Лекарите намекнаха и за политическо назначение, тъй като преди шест месеца никой не ги е уведомил, че ще има конкурс и че той е спечелен.

Едва вчера общинският съвет е заседавал извънредно заради масовите оставки. От утре местната власт влиза в болницата, за да чуе всички страни.

Кметът Владимир Москов заяви: „Да проведем разговор с лекарите, медсестрите и помощния персонал в болницата по отделения, за да изясним проблема и да потърсим консенсусно решение. Ние сме една от отдалечените болници в страната, обслужват се 80 000 души. Ще има голям проблем.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай