Понеделник,

Половината персонал на болница подава оставка

От: Рачо Рачев -
281
Половината персонал на болница подава оставка
A
A
A

Най-малко половината лекари от общинската болница в Гоце Делчев са подали оставки. Такива се очаква всеки момент да внесат и голяма част от медицинските сестри. Шест отделения са пред закриване. Самата болница - също, предаде БНР.

Причината за оставките, според недоволните, е авторитарно управление и безконтролно харчене на средствата, което поставя лечебното заведение в дългова спирала. След извънредно заседание на общинския съвет, от утре работна група, начело с кмета на общината, влиза в болницата с надеждата да потуши конфликта.

Завеждащите на шест от общо 11 отделения са депозирали оставки, заедно с още осем утвърдени лекари.

Според хирурга д-р Канелов основната причина е: „Най-големият конфликт, който е свързан със самия управител на болницата, е, че той не може да управлява тази болница. Той няма правилната насока за управлението“.

Оставка вчера е подал и зам.-директорът на болницата д-р Първанов, който завежда и интензивното отделение: „Има неща, които не ги одобрявам, погрешен подход. За да се стигне дотам, явно подходът е страхотно погрешен“.

Според подалите оставка лекари финансовият ресурс на болницата се разпределя еднолично от управителя, по неясни критерии се подписват договори, които са в ущърб на здравното заведение. Медицинските сестри, които днес следобед започнаха също да депозират оставки, са били лишени от увеличението на заплатите, гласувано от МС: „Не знам дали знаете, болницата има над 3 млн. лева задължения. Де факто той взема парите, които по постановлението на министерски съвет, са за увеличение на заплатите на медсестрите и на средния персонал и ги вкарва в общия бюджет“, посочва Канелов.

Четири писма са внесли в общината за последния месец недоволните.

Лекарите намекнаха и за политическо назначение, тъй като преди шест месеца никой не ги е уведомил, че ще има конкурс и че той е спечелен.

Едва вчера общинският съвет е заседавал извънредно заради масовите оставки. От утре местната власт влиза в болницата, за да чуе всички страни.

Кметът Владимир Москов заяви: „Да проведем разговор с лекарите, медсестрите и помощния персонал в болницата по отделения, за да изясним проблема и да потърсим консенсусно решение. Ние сме една от отдалечените болници в страната, обслужват се 80 000 души. Ще има голям проблем.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички