Лоша вест за алергичните

За това предупреждава руският имунолог и алерголог Надежда Логина

Лоша вест за алергичните | StandartNews.com

Мощен фактор за разнасяне на инфекцията от новия коронавирус може да се окаже сезонният цъфтеж на растенията, ако разпространението на вируса не спре до средата на юни, предупреждава руският имунолог и алерголог Надежда Логина.

“Ситуацията ще бъде особено трудна, ако не спрем епидемията до средата на юни, когато тополата цъфти. Много често има обостряне на алергични заболявания на дихателната система именно по време на цъфтежа на растенията. А тополовият пух може дори да стане активен преносител на коронавируса”, казва Логина.

Известната алерголожка предупреждава, че всички, които страдат от алергия, са застрашени по време на разпространението на коронавируса и в сезона на цъфтежа, който ще доведе до масови обостряния на състоянията на пациентите.
“Защото на първо място това са хора, страдащи от различни форми на бронхиална астма или алергичен ринит. Има повече от 20% такива хора на Земята”, обяснява алерголожката, пише Булнюз.

Според Надежда Логина хората, страдащи от всякакви алергични заболявания на дихателната система, имат защитни реакции на лигавиците, затова са по-податливи на въздействието на всякакви микробни и вирусни фактори.

“Затова горещо съветваме пациентите, които страдат от алергии, внимателно да спазват всички предпазни мерки”, казва Логина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай