"Подкрепа" търси пряк диалог с властта за здравето

КНСБ организира национален протест на здравните специалисти с апел за достойно заплащане

"Подкрепа" търси пряк диалог с властта за здравето | StandartNews.com

Медицинската федерация към КТ „Подкрепа“ няма да подкрепи протеста на 7-и октомври.

Соня Върбанова, председател на медицинската федерация, заяви пред БНР, че от „Подкрепа“ ще търсят пряк диалог с властта:

„Лимитите трябва да отпаднат, защото те са пречка за болниците. Искаме увеличаване на сумата, която е от БВП, както и увеличаване на стойността на 1 час нощен труд, защото в момента за това се плащат стотинки, а ние държим заплащането на час нощен труд да стане 0,5% от минималната работна заплата“.

Сред исканията на КТ „Подкрепа“ са болниците да не са търговски дружества, а частните лечебни заведения да не работят с НЗОК.

„Колективният трудов договор (КТД) в здравеопазването трябва да бъде разпрострян и да стане задължителен за всички, включително и за частните болници. За следващата година са необходими поне още до 200 млн. лева“, поиска от своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров.

В Световния ден за достоен труд, 7 октомври, КНСБ организира национален протест на здравните специалисти с апел за достойно заплащане.

„КТД дава нивата, които трябва да бъдат достигнати за срока му на действие. Неговата цел е да организира и да ориентира всички по места в болниците. Нивата бяха подплатени с не малко пари, които бяхме договорили в бюджета за 2019 година. Парите сме ги договорили на макро ниво. Целият проблем, който всички се опитваме да решим вече 10 месеца, но съвсем неуспешно, е как тези пари да стигнат до хората. От това идва и напрежението в съсловието“, допълни Димитров в предаването „Неделя 150“.

По думите му ръстът може да бъде постигнат със средствата, дадени досега – около 86 млн. лева, отпуснати по различни канали, плюс още една финансова инжекция в размер на до 200 млн. лева:

„С около 15% трябва да бъде увеличен единният стандарт в училищното и в детското здравеопазване. Второто парче от системата са здравни заведения, финансирани от Министерството на здравеопазването. Там трябва минимум 10-12% увеличение. Голямата група от хора в държавните, в общинските и в частниците болници, които се финансират през бюджета на НЗОК, за там трябват 160-200 млн. лева“.

Според Пламен Димитров оставка на министъра, независимо кой е той, не е решение на проблема, „защото този министър е поставен в проблем, забъркван през последните 20 години“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай