По 1000 лв. за всяко джипи

Правят ковид-зони в поликлиниките

По 1000 лв. за всяко джипи | StandartNews.com

По 1000 лв. ще получи всяко джипи, защото е на първа линия в битката срещу коронавируса. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова.

За укрепване на доболничната помощ – в помощ на общопрактикуващите лекари, държавата отпуска по 5 млн. лева допълнително на месец. Отделно всяко джипи ще получи по 1000 лева. Разбираме, че усилията им стават все по-големи и натискът върху тях се увеличава с всеки изминал ден, каза проф. Ангелов. Той обяви новите мерки на държавата, които утре на извънредно заседание на кабинета ще бъдат приети.  Мерките се налагат, защото седмичната заболеваемост е над 300 на 100 000 души.  Новите мерки ще са засега до края на годината. Те са общо за 80 млн. лв.

В поликлиниките в София, както и в някои от по-големите градове на страната, където натискът е изключително голям, ще се разкрият допълнителни Ковид-зони.. В тях ще работят лекар, сестра лаборант. В тях ще се извършва тест, клиничен преглед, изследвания за кръв и по преценка на лекаря, ако е необходимо - образно изследване на белия дроб. За целта държавата дава около 3 млн. на месец.

Всеки член на екипа медици ще получават допълнително по 1000 лв. Отделно ще вземат и по 10 лв. на човек за преминал пациент през ковид зоната. Тези 10 лева ще се разпределят от управителя на ДКЦ-то върху служителите, които са участвали в процеса за обслужването на пациента, преминал през този център", добави Ангелов.

Всички области в страната вече са в червената зона. Затова в болниците лимитът от 10 процента за ковид болни се увеличава на  20 % от всички легла. Средствата за тях са 50 млн. лв.  "Отпускат се и допълнителни пари за центрове, които работят със студенти. Ще бъдат осигурени и средства за бързи антигенни тестове. Те са на стойност 15 млн. лв", уточни проф. Ангелов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай