Пийте кафето винаги с вода

Особено в жегите не прекалявайте с напитката

Пийте кафето винаги с вода | StandartNews.com

В горещото време най-добре е да ограничим употребата на кафе, за не не навредим на организма си, пише РИА Новости. Чашата кафе за ободряване е неизменен навик на мнозина. В големи количества обаче тази напитка може да доведе до дехидратация, което е особено опасно при горещо време, каза в интервю за радио "Спутник" Ирина Ярцева, общопрактикуващ лекар, имунолог, алерголог.

"Няма строги противопоказания и индикации относно кафето в жегата. Основният ефект на кафето е да ускори изхвърлянето на течности от организма. Обезводняването е особено опасно в горещините. Ето защо е важно да изпиете чаша вода преди или след консумацията на кафе. И, разбира се, да наблюдавате как се чувствате през деня", казва Ирина Ярцева.

Ако човек упражнява допълнителна физическа активност, струва си да ограничи количеството кафе.

"По време на физическо натоварване с изпотяването губим много повече течност, а в жегата още повече. Следователно трябва да пиете кафе в умерено количество и с много течности. Ако човек има съпътстваща уролитиаза, увреждане на бъбреците, свързано с нарушена филтрация, не му се препоръчва повече от една чаша кафе на ден “, съветва лекарката. "Няма никаква разлика дали кафето е студено или топло, тъй като активното вещество е едно - кофеинът. Под каква форма го приемаме - влияе само на общите усещания. Препоръчвам да пиете не повече от три чаши на ден. Това е количеството кафе, което човек може да компенсира с течности и което не е в състояние да навреди", смята терапевтът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай