Писането на ръка успокоява мозъка

Учени доказаха, че дейстнва превантивно срещу Алцхаймер

Писането на ръка  успокоява мозъка | StandartNews.com

Вече е доказано - писането на ръка поддържа мозъка млад. Според екип на изследователи актът на писане повлиява положително на моторните функции., като тренира както краткосрочната, така и дългосрочната памет и  забавя стареенето на мозъка.

Писането на ръка обаче има и други предимства. Изписването на отделните думи стимулира част от мозъка, наречена ретикуларна активираща система. Писането на лаптоп може да е много по-лесно и бързо, но според изследвания тези, които пишат на ръка помнят повече информация. Според проучване на ученици се установява, че тези, които си водят бележки в тетрадките, разбират уроците по-добре, от тези, които пишат на компютър, въпреки че вторите са успели да въведат повече информация.

Писането на ръка успокоява мозъка, тъй като подпомага концентрацията и възпрепятства разсейването. Затова е антистресов лек. За разлика от него, използването на компютър е свързано с по-лесно разсейване. Докато технологиите потикват към по-бързо и по-интензивно писане, писането на ръка по-скоро стимулира фокусирането.

Според специалисти писането на ръка може да помогне в борбата с дислексия, тъй като подобрява функциите на мозъка.

Действа и като превантивна мярка срещу заболявания, като болестта на Алцхаймер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай