Понеделник,

Писането на ръка успокоява мозъка

От: сс -
A
A
A

Вече е доказано - писането на ръка поддържа мозъка млад. Според екип на изследователи актът на писане повлиява положително на моторните функции., като тренира както краткосрочната, така и дългосрочната памет и  забавя стареенето на мозъка.

Писането на ръка обаче има и други предимства. Изписването на отделните думи стимулира част от мозъка, наречена ретикуларна активираща система. Писането на лаптоп може да е много по-лесно и бързо, но според изследвания тези, които пишат на ръка помнят повече информация. Според проучване на ученици се установява, че тези, които си водят бележки в тетрадките, разбират уроците по-добре, от тези, които пишат на компютър, въпреки че вторите са успели да въведат повече информация.

Писането на ръка успокоява мозъка, тъй като подпомага концентрацията и възпрепятства разсейването. Затова е антистресов лек. За разлика от него, използването на компютър е свързано с по-лесно разсейване. Докато технологиите потикват към по-бързо и по-интензивно писане, писането на ръка по-скоро стимулира фокусирането.

Според специалисти писането на ръка може да помогне в борбата с дислексия, тъй като подобрява функциите на мозъка.

Действа и като превантивна мярка срещу заболявания, като болестта на Алцхаймер.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички