Вторник,

Писането на ръка успокоява мозъка

От: сс -
175
Писането на ръка  успокоява мозъка
A
A
A

Вече е доказано - писането на ръка поддържа мозъка млад. Според екип на изследователи актът на писане повлиява положително на моторните функции., като тренира както краткосрочната, така и дългосрочната памет и  забавя стареенето на мозъка.

Писането на ръка обаче има и други предимства. Изписването на отделните думи стимулира част от мозъка, наречена ретикуларна активираща система. Писането на лаптоп може да е много по-лесно и бързо, но според изследвания тези, които пишат на ръка помнят повече информация. Според проучване на ученици се установява, че тези, които си водят бележки в тетрадките, разбират уроците по-добре, от тези, които пишат на компютър, въпреки че вторите са успели да въведат повече информация.

Писането на ръка успокоява мозъка, тъй като подпомага концентрацията и възпрепятства разсейването. Затова е антистресов лек. За разлика от него, използването на компютър е свързано с по-лесно разсейване. Докато технологиите потикват към по-бързо и по-интензивно писане, писането на ръка по-скоро стимулира фокусирането.

Според специалисти писането на ръка може да помогне в борбата с дислексия, тъй като подобрява функциите на мозъка.

Действа и като превантивна мярка срещу заболявания, като болестта на Алцхаймер.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички