Пикът идва. Какво каза проф.Витанов

Той ще бъде достигнат до дни

Пикът идва. Какво каза проф.Витанов | StandartNews.com

Пикът на болестта у нас иде до дни. Това пише във фейсбук проф. Николай Витанов.

"Нямам друг профил освен този. Пазете се от мои фалшиви профили, направени с цел да се ръсят глупости уж от мое име.

Обещах ви, че днес ще има карти с малко по-дългосрочна прогноза. Най-напред картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването.

Виждате, че очакванията са маршът на червения цвят да спре. Тоест, мерките полека да почнат да дават резултат в следващите 10 дни и да почнем да достигаме пикови стойности за вълната. Както се и очакваше от вас за втората седмица на септеври. А очаквахте това, защото четете тези сводки.

Картата на риска също няма да се промени много. Същото и с картат за прогнозната 14-дневна заболеваемост. Ще си седи червена през следващата седмица.

С две думи - що се отнася до регистрираните случаи на хора със симптоми, там се очаква достигане на пикови стойности.

Базовото репродуктивно число днес е 1.260. Не е малко това. Броя на активните случаи се очаква да расте и през следващата седмица. Няма да е леко положението и в болниците и в интензивните отделения. Знаете че там избива.

Интересното днес е, че индикаторът за смяна на тренда за страната е точно на критичната стойност. Което ще рече, че мерките идват точно когато дифузното разпространение започва да става проебладаващо. Добър шанс има да се потисне, ако се спазват.

Не сте забравили, че писах нещо за вторичен пик, нали така. Е, като се поява пак, ще има още информация за това. Най-важният въпрос - може ли да се предотврати. Отговор - може.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай