Перник остава без педиатри

Ръководството на МБАЛ "Рахила Ангелова" предлага безплатна квартира на желаещи да работят там

Перник остава без педиатри | StandartNews.com

Перник остава без педиатри. Детските лекари масово напускат болничните заведения. Проблемът е сериозен и се отразява негативно и на МБАЛ "Рахила Ангелова". След близо три месеца от там ще си тръгне и шефката на отделението д-р Сия Евтимова. Тя е подала молба за напускане в началото на месеца, защото се чувства уморена, унизена и обидена.

„Уморих се от натовареността на отделението, от борбата със системата, с ръководства, всички ръководни органи на областта да облекчим натовареността на отделението . Тази нощ бях сама дежурна. Няма къде да ги изпратиш, няма кой да ти помогне. Ако имаш пациенти, преглеждаш ги, после се връщаш в амбулатория", обясни в ефира на "Здравей. България" д-р Евтимова.

Тя допълни, че в момента в педиатрията на МБАЛ "Рахила Ангелова" работят трима титуляри– педиатри и един специализант. Изискванията от НЗОК са  за  четирима лекари със специалност и минимум 6 други.

Според нея проблемът е, че детското здравеопазване не е приоритет. "Проблемът е, че детското здравеопазване не е приоритет на управляващите. И най-големият проблем е липсата на кадри. Персоналният проблем за Перник е неорганизираната или въобще липсата на спешната и неотложна детска помощ. Няма неотложно детско отделение. Всички идват тук. Когато останахме трима започнахме да молим този и онзи да идват да помагат. На нас не ни тежи отделението. Тежи ни амбулаторията, която не ни е приоритет. Тримата лекари тук сме общите пчелички на здравеопазването в област Перник. Започва да изостава основната ни работа в стационара", коментира още шефката на педиатричното отделение в пернишката болница. 

За разрешаването на проблема от ръководството на болницата са решили да предложат  безплатна квартира на педиатър, който иска да работи тук.  "Няма кой да дойде. Няма кадри, няма сестри. Има пет сестри, най-младата е на 50 години", обясни тя и отбеляза, че  в трета градска болница педиатрията може да бъде затворена. Там медицински сестри са подали  колективно молби за напускане.

За последните десет години болницата в Перник са напуснали 7 педиатри, заключи д-р Евтимова. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай