Сряда,

Педиатри от “Софиямед“: 5 съвета как да различим грип и вирусни инфекции при децата

От: Стандарт -
1577
Педиатри от “Софиямед“: 5  съвета как да  различим грип и вирусни инфекции при децата
A
A
A

Макар да няма обявена грипна епидемия много деца боледуват от грип.

Специалистите от УМБАЛ „Софиямед“ и д-р Снежа Шаламанова-педиатър и специалист по инфекциозни болести в Детско отделение на лечебното заведение дават 5 съвета как да различим грипа от други вирусни инфекции при децата:

1.  Началото на грипа е остро и внезапно

2. Развива се с най-чести симптоми като втрисане, главоболие, болки и зачервяване на очите, светобоязън, болки по тялото, сънливост, силна отпадналост, безапетитие.

3. Температурата може да се повиши до 39.0-40.0С, като се задържа в тези стойности 3-4 дни.

4. По-късно се развиват симптомите от страна на дихателните пътища - запушване и секреция от носа, дразнене и болки в гърлото, появява се суха дразнеща кашлица, увеличават се шийните лимфни възли.  При останалите респираторни вируси началото е по-постепенно, заболяването започва с хрема, болки в гърлото, кашлица, температурата се повишава в следващите дни, също постепенно.

5. Задължително детето трябва да бъде прегледано от педиатър при невъзможност за овладяване на симптомите в първите 2 дни след началото им. Той ще извърши и тест за доказване или отхвърляне на грипната инфекция.

При вече установена грипна инфекция педиатрите от „Софиямед“ ви съветват:

1. Детето задължително да остане в къщи, тъй като е преносител на вируса  2-3 дни преди началото на оплакванията до 7 дни след клиничните прояви.

- да приема много течности, за да се предотврати обезводняване

- да се прилагат температуропонижаващи средства при болка и висока температура, както и сиропи за кашлица, инхалации с физиологичен разтвор, прием на витамини, особено на вит.С

- поставянето на овлажнител в стаята на детето, за подобряване на дишането му, също е полезно

- носните секрети трябва редовно да се отстраняват - при по-малките деца с аспиратор, да се поставят капки за нос, особено преди хранене или сън;

2. Възрастните и по-големите болни деца трябва да закриват устата и носа при кихане и кашляне, да мият с топла вода и сапун ръцете си или да ги почистват с дезинфектант, доколкото е възможно според състоянието им.

3. Честото проветряване на помещението, в което е настанен болният също е много важно.

4. Контактните на болното от грип дете възрастни и други деца в семейството трябва също често да мият ръцете си с топла вода и сапун или да ползват дезинфектант.

5. Почиствайте редовно замърсените повърхности,  възрастните да използват и еднократни предпазни маски.

6. При здравите деца, особено по-големите, по възможност да се избягва престой в затворени помещения, където има струпване на повече хора – транспортни средства, хипермаркети, молове, кина, дискотеки, които трябва често да се проветряват.  

В ДКЦ „Софиямед“-Люлин функционира 24/7 Детски неотложен кабинет. В него се осигурява консултативна помощ при всички неотложни състояния при деца от 0 до 18г. възраст от висококвалифицирани специалисти- педиатри, работещи и в Детско отделение на университетската болница „Софиямед“.

Кабинетът може да бъде полезен на родителите и когато по една или друга причина не могат да консултират детето си при наблюдаващия педиатър. Към звеното функционира манипулационна, където при необходимост могат да се приложат медикаменти – мускулно или венозно, както и да се провеждат инхалации.

Час за преглед в Кабинета може да се запише и чрез платформата Superdoc.bg

*след 20ч. Кабинетът работи без записване на часове


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com