Събота,

Паникьосани пациенти искат в болница

От: СТАНДАРТ -
354
Паникьосани пациенти искат в болница
A
A
A

Паникьосани пациенти искат да бъдат настанени в болница. Това стана ясно по време на редовния сутрешен брифинг на националния кризисен щаб за борба с коронавируса.  В „Пирогов” тази нощ е приета една от регистрираните с COVID-19 у нас пациентки, която е била на домашно лечение. Не е ясно защо е приета, най-вероятно е изпаднала в паника. Тя е гражданка на Северна Македония", съобщи ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. В "Пирогов" следим с най-голямо внимание 80-годишната пациентка, защото е с инсулт, допълни той.

 "Много случаи напоследък има, където регистрирани или силно подозрителни за коронавирус, изпадат в паника вкъщи и неистово искат да влязат в средата на коронавирус инфектирани", призна генералът. "Вчера дълго време се занимавах с няколко конкретни случая - много кашлял младеж, който се върнал Англия и трябвало на всяка цена да е приет в болница. Това не е основание за хоспитализация", отсече професорът. Той обясни три категории карантина:

Първа категория: Всички, които отговарят на епидемичния профил на заразени лица с коронавирус - пътуващите хора в чужбина. При тях няма доказана инфекция, но са под задължителна карантина заради вероятността от развиване на заболяването. Ако развият инфекции, се обаждат на личния лекар.

Втора категория: Установени с коронавирус инфекции и с леки оплаквания лица, които не се нуждаят от болнично лечение. Те са в домашна изолация и на домашно лечение. Според изследванията, които са направени досега, средният период, в който се изчиства вирусът, е около 20 дни, но има и случаи до 37 дни. Хората не трябва само 2 седмици да са си вкъщи, а минимум 21дни. И после да се види чрез проба дали вече са здрави, подчерта ген. Мутафчийски.

Трета категория: Това са лица със средно тежка клинична картина към тежка. Засега може да приемаме в лечебни заведения тези със средно тежка картина. Дано не стигаме до там да може да приемаме само тези с тежка. В момента има две лица, които са средно тежки и с малко над средно тежка клинична картина, каза Мутафчийски.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички