Паникьосани пациенти искат в болница

Жена от Северна Македония приета в "Пирогов"

Паникьосани пациенти искат в болница | StandartNews.com

Паникьосани пациенти искат да бъдат настанени в болница. Това стана ясно по време на редовния сутрешен брифинг на националния кризисен щаб за борба с коронавируса.  В „Пирогов” тази нощ е приета една от регистрираните с COVID-19 у нас пациентки, която е била на домашно лечение. Не е ясно защо е приета, най-вероятно е изпаднала в паника. Тя е гражданка на Северна Македония", съобщи ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. В "Пирогов" следим с най-голямо внимание 80-годишната пациентка, защото е с инсулт, допълни той.

 "Много случаи напоследък има, където регистрирани или силно подозрителни за коронавирус, изпадат в паника вкъщи и неистово искат да влязат в средата на коронавирус инфектирани", призна генералът. "Вчера дълго време се занимавах с няколко конкретни случая - много кашлял младеж, който се върнал Англия и трябвало на всяка цена да е приет в болница. Това не е основание за хоспитализация", отсече професорът. Той обясни три категории карантина:

Първа категория: Всички, които отговарят на епидемичния профил на заразени лица с коронавирус - пътуващите хора в чужбина. При тях няма доказана инфекция, но са под задължителна карантина заради вероятността от развиване на заболяването. Ако развият инфекции, се обаждат на личния лекар.

Втора категория: Установени с коронавирус инфекции и с леки оплаквания лица, които не се нуждаят от болнично лечение. Те са в домашна изолация и на домашно лечение. Според изследванията, които са направени досега, средният период, в който се изчиства вирусът, е около 20 дни, но има и случаи до 37 дни. Хората не трябва само 2 седмици да са си вкъщи, а минимум 21дни. И после да се види чрез проба дали вече са здрави, подчерта ген. Мутафчийски.

Трета категория: Това са лица със средно тежка клинична картина към тежка. Засега може да приемаме в лечебни заведения тези със средно тежка картина. Дано не стигаме до там да може да приемаме само тези с тежка. В момента има две лица, които са средно тежки и с малко над средно тежка клинична картина, каза Мутафчийски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай