Овации за Бойко Цветанов в София

Овации за Бойко Цветанов в София | StandartNews.com

"Андре Шение" е заглавие, което не се среща често в афиша на оперите по света, независимо, че се смята за една от най-добрите италиански творби на XIX век. В основата на либретото е действителната история на френския поет Шение, който е осъден на смърт като застъпник на краля и дори брат му, един от водачите на френската революция, не успява да го спаси. Към тези исторически събития либретистът Луиджи Илика прибавя романтичната любовна връзка на Шение с младата аристократка Мадалена дьо Коани, която избира смъртта пред живот без любимия и отива с него на ешафода.

Прочитът на главния режисьор на операта във Варна Кузман Попов, който е и сценограф на постановката, ще видят и чуят меломаните на 15 октомври в софийски храм на белкантото. А в ролята на главния герой от творбата на Умберто Джордан ще се насладят на гласа на Бойко Цветанов. В световното оперно наследство най-впечатляващите образи на Андре Шение са пресъздали великите тенори Франко Корели, Марио дел Монако, Лучано Павароти и Пласидо Доминго. Сега в тази роля ще чуем изключителното превъплъщение на Цветанов, който е записал повече от 60 централни тенорови роли.

"Искрящ както винаги глас, който уверено преследва височините, без да пропусне да открои и пианистичните фрази - в гласово отношение един идеален Андре Шение", отбелязва Елена Хаберман, специален пратеник на "Der neue Merker - списание за опера и балет във Виена и цял свят. Ласкава е нейната оценка и за ефектните костюми на младата Ася Стоименова. Диригент на спектакъла е Борислав Иванов. Във великолепния състав на "Андре Шение" са Венцеслав Анастасов - Жерар и Димитринка Райчева - Мадалена, Вяра Железова - Берси и Бойка Василева - Графинята и Мадлон. Участват още Евгений Станимиров, Свилен Николов, Гео Чобанов, Людмил Петров, Пламен Долапчиев.

Това е първата от трите постановки, с които Варна гостува в София. На следващия ден е романтичната драма "Адриана Лекуврьор" от Франческо Чилеа с Цветелина Василева, Иван Момиров, Даниела Дякова и Иво Йорданов. Диригент е Вилиана Вълчева, режисьор - Деян Прошев, копродукция с Македонска опера и балет. Гастролът ще завърши на 17 октомври с комичната опера "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети, копродукция с Театро Комунале - Модена. Евгений Станимиров, Ирина Жекова, Свилен Николов и Георги Султанов изпълняват главните партии. Кузман Попов отново е режисьор, палката държи Светослав Борисов, костюмите изработи Елена Иванова, Пакетна цена за трите спектакъла е с отстъпка 20 на сто за билети от 15 до 40 лева. За групови посещения над 10 човека на спектакъла - отстъпката е 10 процента за билети от 15 до 40 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай