Отстраниха скандалния управител на МБАЛ Велинград

На сесия на Общинския съвет във Велинград днес бе отстранeн избрания преди шест месеца управител на общинската болница в града д-р Данчо Гурдев

Отстраниха скандалния управител на МБАЛ Велинград | StandartNews.com

На сесия на Общинския съвет във Велинград днес бе гласувана внесената извънредна точка в нея – отстраняване на избрания преди шест месеца управител на общинската болница в града д-р Данчо Гурдев. Вносител на точката е кметът на Велинград. Тя бе приета и управителят отстранен, заради  злоупотреби, изразходване на общински средства за стотици хиляди лева без разрешение от принципала на болничното заведение-Общинския съвет, и незачитане на решенията им.

Това е втори опит за отстраняването на д-р Данчо Гурдев от поста управител на здравното заведение, въпреки че той е на тази длъжност само от шест месеца. 

Лекарят без управленски опит, който след специализация в частната УМБАЛ „Пълмед“-гр. Пловдив, пристига като кандидат за поста на Управител в МБАЛ Велинград, през месец май 2022 оглави общинската болница. Много хора се съмняват дали не е дошъл в града, изпълнявайки поръчка, да унищожи общинската болница. Макар да управлява за кратко, според запознати той успешно е упражнявал порочни незаконни управленски практики в нея. Според тях именно и затова Кмета на града е поискал предсрочното му освобождаване.

Злоупотребите на Гурдев  станаха и медийно достояние. Сред тях са изграждането на нов кухненски блок към болницата, въпреки, че Общинския съвет в града отказва финансирането. Без да обяви задължителната обществена поръчка Гурдев реализира проекта чрез фирми, дали оферта на стойност 3 пъти над пазарните цени. Друга злоупотреба, която излезе на яве е за проект за изграждане, монтиране и поддръжка на нова пожароизвестителна система в болничното заведение. Стойността на проекта е 70 000лв., а такава система е била изградена в болничния комплекс преди 3 години когато бившето ръководство на лечебното заведение кандидатства за средства по европейска програма, по която са отпуснати и усвоени средства.

 

Заради лошото финансово състояние на лечебното заведение то бе подложено на одит, който показа по искане на Общинския съвет в града, на какво се дължат загубите му. В града се знае, че Гурдев редовно не плаща здравните осигуровки на служителите на болницата, а за фантомните дипломи на лекари, които се използват за „източване“ на средства от НЗОК става ясно дори от публичен апел на служители на болницата, които вчера публикуваха в писмо във фейсбук част от схемите на болничният мениджър.

От това как Гурдев парадира с връзките си с политически партии и вмешателството им в управлението на болницата, през това как в хирургичното и педиатрично отделение не се изпълнява минимума от лекари, до това как лекари, близки до управителя не се явяват на работа, а в същото време има подписани документи от тяхно име, с които се усвояват средства от НЗОК. В писмото си част от служителите на болницата описват и договори с анестезиолози от гр.Пловдив, на които дипломите само се използват документално, за да се прикрие липсата на кадрови ресурс в болницата. Всички с цел да не се спре финансирането й. Те завършват писмото с това, че с всяко свое действие управителят е тласкал болницата към фалит и че неговите изказвания, че лечебното заведение работи нормално са скандални.

 

Един от визираните в писмото им лекари, приближен до Гурдев е хирург, който оперира под въздействието на алкохол. Именно той е бил шеф на екипа, координиращ медицинските екипи в случая на починалата родилка през декември 2022г. За същия е се коментира, че взима като приближен на управителя 5-6-цифрена заплата.

Гурдев назначава на работа в болницата дори собствената си съпруга като технически секретар без тя да притежава необходимата квалификация за заемането на длъжността.

В същото време обаче вече бившият управител на болницата вместо да задържи кадрите на болницата стимулира гражданските договори на външни за структурата специалисти.

Подобен е случая с препращането на пациенти на общинската болница по специалностите ортопедия и кардиология към частната болница в Пазарджик МБАЛ „Хигия“. Нейният собственик и управител д-р Цветелина Спиридонова е участвала като Председател на Комисията по избор на управител на общинската болница, който конкурс Гурдев печели, благодарение на нея. Обществена тайна е, че тя е основния съветник на д-р Гурдев. В града се говори, че това е и причината той да „захранва“ с пациенти частната болница, а самото лечебно заведение и неговите собственици да имат амбицията за приватизация на общинската велинградска болница.

Скъпоплатените лекари, които Гурдев държи на „хранилка“ са били на място днес в залата по време на гласуването на точката за освобождаването му от Общинския съвет. Един от тях е и д-р Веселин Радичев -акушер-гинеколог и съпругата му медицинска сестра Калина Радичева. Двамата са работили в местната частна болница, откъдето са били освободени заради злоупотреби и престъпления. Сред тях са, че сестра Радичева незаконно е изнесла лични данни чрез електронен подпис на лекар, с чувствителна според Закона информация за ваксинирани срещу ковид депутати от ПП „Възраждане“ и ги е предоставила за медийно достояние. За този си акт бившата главна сестра на частната болница е била уволнена дисциплинарно и в момента е подсъдима. Д-р Радичев пък е замерял с предмети Кмета на града по време на днешната сесия на Общинския съвет и го е обиждал, като присъстващите се съмняват дали не е бил под въздействието на алкохол или опиати.

С всички излезли наяве факти решението на Кмета и Общинския съвет в града е абсолютно оправдано. Управителят на МБАЛ Велинград беше освободен от поста, но отново за сметка на българските пациенти и държава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай