Понеделник,

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

От: Редактори -
309
Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита
A
A
A

Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Доказано е, че вирусните хепатити В и С са основните причини на рака на черния дроб. По данни на Световната здравна организация в Европа 15 милиона души живеят с хепатит В и 14 милиона души с хепатит С. Повечето от тях не знаят, че са заразени.

Мотото на тазгодишния Световен ден е "Инвестирайте в премахване на хепатита". Целта е до 2030 година броят на новите хронични инфекции на хепатит В и С в глобален мащаб да намалеят с 90%, а смъртните случаи с 65%. У нас се предполага, че с хепатит С са заразени над 77 000 души, а повечето от тях дори и не подозират, че са болни.

По повод Световния ден Университетската болница "Св. Иван Рилски в София" започна кампания за безплатни изследвания за хепатит В и С, насочена към по-възрастното население, съобщи председателят на Българското дружество по гастроентерология проф. Красимир Антонов:

"Граждани на възраст между 34 и 69 години, които в миналото са били изложени на повишен риск от заразяване с болестта – те ще могат да бъдат изследвани безплатно в нашата централна лаборатория – всеки ден от 8 до 14 ч. без събота и неделя".

От понеделник кампания за изследване за хепатит, но в различни градове на страната, започва и сдружението "Хепактив", съобщи председателят на организацията Силвана Лесидренска:

"Със мобилни кабинети и персонал от регионалните здравни структури стартираме в Търговище, следват Разград и Варна. През септември предстоят нови дати. Всеки, който иска да се изследва за хепатит В или С, може да го направи бързо и безплатно при нас".

От началото на годината над 650 души са се лекували от хепатит С в различни болници в страната. Лечението на един пациент струва над 35 000 лева, а ефективността от него е над 98%. Здравната каса има капацитет да покрие лечението на 5000 души годишно.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията