Вторник,

Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита

От: Редактори -
Отбелязваме Световния ден за борба с хепатита
A
A
A

Днес отбелязваме Световния ден за борба с хепатита. Доказано е, че вирусните хепатити В и С са основните причини на рака на черния дроб. По данни на Световната здравна организация в Европа 15 милиона души живеят с хепатит В и 14 милиона души с хепатит С. Повечето от тях не знаят, че са заразени.

Мотото на тазгодишния Световен ден е "Инвестирайте в премахване на хепатита". Целта е до 2030 година броят на новите хронични инфекции на хепатит В и С в глобален мащаб да намалеят с 90%, а смъртните случаи с 65%. У нас се предполага, че с хепатит С са заразени над 77 000 души, а повечето от тях дори и не подозират, че са болни.

По повод Световния ден Университетската болница "Св. Иван Рилски в София" започна кампания за безплатни изследвания за хепатит В и С, насочена към по-възрастното население, съобщи председателят на Българското дружество по гастроентерология проф. Красимир Антонов:

"Граждани на възраст между 34 и 69 години, които в миналото са били изложени на повишен риск от заразяване с болестта – те ще могат да бъдат изследвани безплатно в нашата централна лаборатория – всеки ден от 8 до 14 ч. без събота и неделя".

От понеделник кампания за изследване за хепатит, но в различни градове на страната, започва и сдружението "Хепактив", съобщи председателят на организацията Силвана Лесидренска:

"Със мобилни кабинети и персонал от регионалните здравни структури стартираме в Търговище, следват Разград и Варна. През септември предстоят нови дати. Всеки, който иска да се изследва за хепатит В или С, може да го направи бързо и безплатно при нас".

От началото на годината над 650 души са се лекували от хепатит С в различни болници в страната. Лечението на един пациент струва над 35 000 лева, а ефективността от него е над 98%. Здравната каса има капацитет да покрие лечението на 5000 души годишно.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички