Оставят наркоманите на произвола

Затварят центъра, няма кой да работи с децата, които употребяват най-новата дрога

Оставят наркоманите на произвола | StandartNews.com

Десетки хора, които се борят с дрогата и алкохола, могат да се окажат буквално на улицата, след като държавата реши да закрие Националния център по наркомании, а неговите функции да се поемат от центъра по обществено здраве.

Това предвижда проект, качен на сайта на здравното министерство, който все още очаква обществено обсъждане. Доста от нарколозите се изказват критично за него, като някои от предположенията са, че става дума за апетити към мястото на улица "Пиротска", което е доста атрактивно.

Още преди няколко години имаше идея центърът, който е едно от основните обслужващи места за зависими от хероин, които са на метадонови програми, да бъде затворен, но тогава медици и граждански организации успяха да се преборят за спасяването му.

Мотивите за затварянето на центъра сега са дублиране на едни и същи дейности заедно с Националния център за опазване на общественото здраве, но на практика част от тези дейности не се преповтарят. В центъра се провеждаха и сбирки на клубовете на Анонимни алкохолици и Анонимни наркозависими, които тепърва ще трябва да си търсят друг покрив. На практика центърът изпълняваше задачи по превенцията на употреба на наркотици.

Съгласно проекта на здравното министерство част от общо 25-те служители на Центъра по наркомании ще преминат на щат към Центъра за опазване на обществено здраве. Пет бройки ще бъдат отпуснати на психиатричната болница във Великотърновското село Церова кория, където не достигал персонал, но не е ясно дали те са за психиатри или за санитари. Както и откъде ще се намерят медицински кадри с тази специалност в околностите на Церова кория.

Идеята за затварянето на центъра породи много дискусии между медици в социалните мрежи. Повечето от тях твърдят, че закриването на центъра е начин хората със зависимости да загубят един от начините, по които досега получаваха рехабилитация и адаптация в обществото.

Медиците споделят, че напоследък почти никой не работи с наркоманите, които са зависими от новите психоактивни вещества и които постъпват в болницата с все по-тежки и продължителни психози. В част от отделенията в Държавната психиатрична болница в Раднево около 30 на сто от болните са такива, твърди лекар, работещ там. На повечето места няма и нарколози, които да са обучени да се занимават с деца, които злоупотребяват с наркотици, включително и в Суходол, където липсва детски психиатър.

Междувременно вече пенсионираният директор на центъра доц. Соня Тотева, която основно се бореше за запазването на центъра, стана експерт по наркомании на ООН. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай