Вторник,

Още двама със западнонилска треска у нас

От: Стандарт -
199
Още двама със западнонилска треска у нас
A
A
A

Националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи инфекции потвърди днес лабораторно два нови случая на заболели от западнонилска треска.

В един от случаите става въпрос за внесена инфекция от Кипър. Заболелият е мъж на 48 години от Пазарджик, който е строителен работник и през последните два месеца е бил в Кипър, където е развил клинични симптоми на заболяването. При връщането си в България мъжът имал повишена температура, световъртеж и отпадналост. Хоспитализиран е в МБАЛ-Пазарджик.

Вторият заболял също е мъж, на 41 години от София. Той е хоспитализиран с неврологична симптоматика в столична болница. На заболелите е проведено епидемиологично проучване на случаите и са изяснени механизмите и мястото на заразяване, съобщават от здравното министерство.

Болните не са опасни за живеещите с тях хора, тъй като западнонилската треска не се предава от човек на човек. Основните мерки за превенция се състоят в намаляване на риска от ухапване от комари, които са основните преносители на заразата, допълват от ведомството.

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com