Четвъртък,

Осемгодишна умря от стареене

От: сс -
1224
Осемгодишна умря от стареене
A
A
A

 

Осемгодишно момиченце умря от преждевременно стареене в Украйна, съобщава "Волынь24".

Анна Сакидон страдала от болестта прогерия, която е много рядка генетична болест, при която се наблюдават симптоми, наподобяващи стареенето в много ранна възраст.

Родените с прогерия обикновено доживяват до средата на пубертета си. Макар терминът прогерия често да се употребява за всякакви симптоми с преждевременно стареене, той се отнася конкретно за синдрома на Хътчинсън-Гилфорд. Повече от век учените се интересуват изключително много от прогерията, защото тази болест може да разкрие някои тайни на нормалния процес на стареене.

Смъртта на детето бе потвърдено от ръководството на болница в Украйна. Лекарите разкриха, че Сакидон е била под наблюдение заради болестта си 2 години. Независимо, че момиченцето било на 8 години, ограните му съответствали на нормален човек на възраст между 70 и 80 години. В последните си дни Аня тежала само осем килограма.

Болестта не дава възможност за увеличаване на скелета, а растат само вътрешните органи и мозъка. Затова и повечето болни дечица умират от инсулт.

Лекарите твърдят, че Сакидон е единствената в Украйна с подобна диагноза, но в света има 350 деца, покосени от тази зловеща болест.

 


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com