Петък,

ООН призова за повече инвестиции в здравни грижи

От: Мартина Суботинова -
ООН призова за повече инвестиции в здравни грижи
A
A
A

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова правителствата да инвестират повече в универсалното здравно покритие.

COVID-19 показа, че универсалното здравно покритие, силните системи за обществено здравеопазване и готовността за извънредни ситуации са от съществено значение, каза той във видео съобщение за стартирането на своето политическо резюме за COVID-19 и универсалното здравно покритие.

Според Гутериш универсалното здравно покритие изисква правителствата да увеличат инвестициите в общи за здравето стоки, включително наблюдение и комуникация, така че светът никога повече да не се сблъска с такава ситуация.

Той изисква програмите за обществено здраве да бъдат приобщаващи и справедливи, без финансови бариери. Здравното лечение не трябва да зависи от финансовото състояние, каза той.

Гутериш също така поиска усилия за контрол на по-нататъшното предаване на COVID-19 чрез доказани мерки за обществено здраве и координирана глобална реакция и за защита на предоставянето на други здравни услуги по време на пандемията.

Той подчерта необходимостта от осигуряване на достъп до бъдещи ваксини COVID-19, тестове и лечение и каза, че финансирането на новаторския ACT-Accelerator, глобално сътрудничество, водено от Световната здравна организация за такива цели, е най-бързият начин за прекратяване на пандемията.

Универсалното здравно покритие е една от целите на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. В доклад с препоръки ООН отбелязва, че всички хора трябва да получат достъп до здравеопазване и че здравната грижа трябва да бъде осигурена въпреки разходите.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички