ООН призова за повече инвестиции в здравни грижи

Универсалното здравно покритие е цел на ООН за развитие до 2030 г.

ООН призова за повече инвестиции в здравни грижи | StandartNews.com

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова правителствата да инвестират повече в универсалното здравно покритие.

COVID-19 показа, че универсалното здравно покритие, силните системи за обществено здравеопазване и готовността за извънредни ситуации са от съществено значение, каза той във видео съобщение за стартирането на своето политическо резюме за COVID-19 и универсалното здравно покритие.

Според Гутериш универсалното здравно покритие изисква правителствата да увеличат инвестициите в общи за здравето стоки, включително наблюдение и комуникация, така че светът никога повече да не се сблъска с такава ситуация.

Той изисква програмите за обществено здраве да бъдат приобщаващи и справедливи, без финансови бариери. Здравното лечение не трябва да зависи от финансовото състояние, каза той.

Гутериш също така поиска усилия за контрол на по-нататъшното предаване на COVID-19 чрез доказани мерки за обществено здраве и координирана глобална реакция и за защита на предоставянето на други здравни услуги по време на пандемията.

Той подчерта необходимостта от осигуряване на достъп до бъдещи ваксини COVID-19, тестове и лечение и каза, че финансирането на новаторския ACT-Accelerator, глобално сътрудничество, водено от Световната здравна организация за такива цели, е най-бързият начин за прекратяване на пандемията.

Универсалното здравно покритие е една от целите на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. В доклад с препоръки ООН отбелязва, че всички хора трябва да получат достъп до здравеопазване и че здравната грижа трябва да бъде осигурена въпреки разходите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай