Понеделник,

Онкоболните и ваксините. Какво да правят

От: Редактор -
217
Онкоболните и ваксините. Какво да правят
A
A
A

Пациентите с онкологични заболявания могат да се ваксинират срещу COVID-19. Ваксината предотвратява заболяването или ако се заразиш, боледуването е по-леко. Това, което се препоръчва от всички колеги от европейската и американската асоциация, са РНК ваксините. До този момент те са с по-висока ефективност. Другите също са подходящи, просто при тях има малко по-нисък процент на ефективност.

Това каза пред Монитор експертът д-р Росица Кръстева.

"Но изключително важно е да се знае в кой стадий е пациентът и кога е поставена диагнозата. Защото пациенти с диагноза рак, поставена преди 10 години, към днешна дата са като другите хора и това, че имат диагноза, по никакъв начин не ги застрашава.

Малко по-особена е ситуацията с пациентите, които провеждат химиотерапия, имунотерапия или таргетна терапия. Тогава те трябва да обсъдят поставянето на ваксината с химиотерапевта, който води лечението им.

Чудесно е всеки пациент с рак да бъде в ремисия.

Аз лично препоръчвам на моите пациенти да си направят тест за антитела и ако имат изграден имунитет, не е необходимо да се фиксират върху тази ваксинация.

Пациенти, които провеждат химиотерапия, са малко по-застрашени в сравнение с пациентите на таргетна или имунотерапия, тъй като при химиотерапията може да има странични ефекти - намаляване на броя на левкоцитите, което се свързва с по-висок риск от инфекции. В тези случаи трябва да се балансира много добре между курсовете на лечение.

Ако е необходимо, може да се отложи с една седмица курсът химиотерапия, тъй като ваксините изискват първа и втора имунизация и химиотерапията може да се съобрази с това."допълни тя.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички