Обикновена вода вместо газирани напитки

Честата употреба на газирани напитки увеличава риска от нарушения на липидния метаболизъм

Обикновена вода вместо газирани напитки | StandartNews.com

Проучване, публикувано в списанието на Американската сърдечна асоциация показва, че честата употреба на газирани напитки от възрастните увеличава риска от нарушения на липидния метаболизъм.

Учени от университета Тъфтс са открили, че хората, които консумират газирана вода всеки ден, имат 98 % по-висок риск от развитие на една от възможностите за дислипидемия - понижаване на нивата на липопротеин с висока плътност или „добър холестерол” от тези, които пият газирани напитки много по-рядко. След години тези, които употребяват повече газирани напитки, може да се окажат с по-висок общ холестерол.

До това заключение учените са стигнали, наблюдавайки участници на средна възраст в експеримента в продължение на дванадесет години. "Резултатите показаха, че честата консумация на подсладени или газирани напитки - сода, лимонада или плодов сок - с възрастта може да допринесе за появата на нарушения в липидния метаболизъм. Въз основа на това има смисъл да спрем консумацията им, за да поддържаме здравословен холестерол в кръвта си", отбелязва един от авторите на изследването Никола Маккеоне.

Диетолозите пък препоръчват да утоляваме жаждата си с обикновена вода и да консумираме пресни плодове вместо плодови сокове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай