Сряда,

Обещават по 1200 лева на лекарите на първа линия

От: Стандарт -
800
Обещават по 1200 лева на лекарите на първа линия
A
A
A

Лекарите на първа линия ще получават по 1200 лева от този месец (б.р - до момента те взимаха по 1000 лева максимум), когато те са работили на пълен работен ден. До края на месеца забавянията на тези плащания ще се регулират. Ще предложа и личните лекари да изписват рецептите за безплатно лечение на Covid-19. Това съобщи пред БНР проф. Петко Салчев, управител на НЗОК.

"Двойно е увеличението на плащанията за Covid пациенти за деветмесечието през тази година спрямо миналата и е със средно 179 на сто по-високо, или почти двойно, което НЗОК изплаща", добави той.

"Освен това вчера споделих и с колегите от Болничната асоциация за натиска върху болничната система заради големият брой заболели и заради увеличените средства за консумативите при тяхното лечение - най-вече кислород, вода и ток. Посочих на колегите, че превантивното увеличаване на цената на клиничните пътеки за Covid- 19 от 1200 на 1400 лв. всъщност подпомага и лечебните заведения", добави още шефът на здравната каса.

"В края на месеца се разбрахме да обмислим как средствата, които НЗОК има за болничната и извънболничната помощ да, бъдат насочени към поемане на този тежък удар, на който е подложена системата в момента", обясни още проф. Салчев.

Според него няма болници, които не са си получили средствата за лечение на Covid пациенти.

"Днес ще изпратя писмо до Надзорния съвет на НЗОК да вземат това решение и след утвърждаване от УС на БЛС този проблем до седмица може да бъде решен", посочи още проф. Салчев.

Той не очаква преразходи бюджета на НЗОК, като до момента за болнична дейност са разплатени почти един милиард и 400 милиона лева.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com