НЗОК удължава срока за скъпите лекарства

Той ще бъде до 30 април 2021 година

НЗОК удължава срока за скъпите лекарства | StandartNews.com

До 30 април 2021 година се дължава срока на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение  на хронично болни пациенти, съобщиха от НЗОК. Решението е свързано с удължаването на извънредната епидемична обстановка.

До 30.04.2021 г. включително аптеките могат да отпускат лекарствени продукти само по рецептурна книжка, без представяне на рецепта, съобразно последно вписаните в рецептурната книжка данни за отпуснати лекарствени продукти, като здравноосигурените следва да посетят същата аптека, от която са получили лекарствата си предишния път.

Срокът на валидност на протоколите, изтичащи по време на въведената извънредна епидемична обстановка, т.е., в периода от 16.11.2020 г. вкл. до 30.04.2021 г. вкл., е удължен служебно за времето на извънредната епидемична обстановка.

Служебно удълженият срок на валидност на протоколите, изтичащи по време на извънредната епидемична обстановка, се прекратява на 30.04.2021г. и не се удължава след тази дата. Това посочват още от здравната каса.

Издаването на нови протоколи, както и предписването и отпускането на лекарствени продукти по тях, се извършва по установения в Националния рамков договор за медицинските дейности 2020 – 2022 г. ред и индивидуалните договори на търговците на дребно с лекарствени продукти (аптеките).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай