Ново проучване: Може да откажете пушенето и без да го планирате

Хората, преминали на е-цигари, е по-вероятно да се откажат от вредния навик от тези, които не са вейпъри

Ново проучване:  Може да откажете пушенето и без да го планирате | StandartNews.com
  • Насърчава се дори отпускането на електронните цигари с рецепта
  • Хората, преминали на е-цигари, е по-вероятно да се откажат от вредния навик от тези, които не са вейпъри

Пушачите, които преминават на електронни цигари без да имат намерение да откажат пушенето, са по-склонни да спрат цигарите от тези, които не преминават на вейп продукти. Това съобщават група американски изследователи   възоснова на проучването PATH - оценката на тютюна и здравните ефекти върху населението, ръководено от Американската агенция по контрол на храните и лекарствата (FDA) и Националните здравни институти (NIH.)

Хората, които казват, че не се опитват да се откажат с

преминаването към вейпинга

а го правят по други причини, (намален риск на продукта, липса на тютюнев дим, миризма и пепел) често не са включени в проучвания за потенциалните ползи от електронните цигари за пушачите. Новото изследване показва, че пушачите, които твърдят, че не планират да се откажат, трябва да бъдат включени в тези изчисления риск-полза, отбелязват авторите на изследването.

Пушачите са били интервюирани 4 пъти в периода 2014 - 2019 г. От проучваната група 1600 души са казали първоначално, че не използват електронни цигари и не планират някога да откажат цигарите. До следващия набор от интервюта около 6% от тази група са спрели да пушат традиционни цигари. Участниците, които са започнали да използват електронни цигари ежедневно през това време, са много по-склонни да попаднат в групата на  бившите пушачи, показва статистиката. 28% от групата, използваща електронни цигари,

са спрели да пушат горими цигари

Тези, които не  са използвали вейп устройства и са спрели да пушат, са под 6% .

"Връзката може да се дължи на факта, че пушачите, които започват да използват електронни цигари, са склонни да се насочват към планиране за отказване от тютюнопушенето", казват авторите на проучването и посочват, че това е  модел, наблюдаван в предишни изследвания от проучването PATH и в други експерименти.

Новият анализ не дава категоричен отговор дали това е начинът за отказване на цигарите, но вейпингът е призната по-малко вредна алтернатива в сравнение с това пълнолетните потребители да продължат да пушат горими цигари.

Новината идва в момент, в който FDA продължава да преглежда вейпинг продукти, за да ги разреши за употреба и продажба на пазара си. Големият въпрос пред най-строгия регулатор е дали ползите за възрастните пушачи от преминаването към по-малко вредните продукти са повече от риска за младото поколение, които са склонни да бъдат привлечени от иновативните тютюневи изделия с аромати.

Доказателствата растат всяка година

Доказателствата, че електронните цигари са сред най-ефективните методи за отказ от пушенето растат всяка година, категорични са от института Кокран - златният стандарт в научните анализи. През 2021 г. прегледът на Кокран се основава на 34 научни изследвания, стана ясно по време на последния форум по темата - Virtual Е-cigarette Summit, който събира експертизата на световни учени.  

"Има 2 различни начина за тестване дали електронните цигари помагат на пушачите да се откажат:  електронни цигари в сравнение с никотинзаместваща терапия и  никотинови електронни цигари в сравнение с неникотинови електронни цигари. И двете показват наистина ясно увеличение на броя на хората, отказващи цигарите с помощта на никотиновите електронни цигари. Доказателствата растат непрекъснато и засилват увереността ни в тези анализи", посочи Джейми Хартман - Бойс, изследовател по темата за контрола на тютюна в Кокран.

Първоначалните положителни сигнали отпреди години за вейпинга останаха доста последователни. Няма ясни доказателства за вреда от електронните цигари, а сериозните нежелани събития са много необичайни, посочва още Бойс.

Всеки трети англичанин

който опитва да спре цигарите е използвал електронна цигара, с която да замести вредния си навик. Вейпингът е ефективен метод за отказ от тютюнопушене и е най-популярната помощ - използвана е при 27,2% от  пушачите, които се опитват да спрат цигарите в Англия през 2020 г., посочиха изследователите от известния KingТs College в Лондон в миналогодишния си седми независим доклад на Агенцията по обществено здраве на Англия (PHE).

Наскоро лекарите на Острова получиха и точни указания за комуникиране с пациентите, които искат да спрат цигарите, но не могат без подкрепа от алтернатива или специализирана помощ. Експертите работят по ясни правила, според които имат право да посъветват пушачите да заменят цигарите с вейп продукти, ако не могат да откажат пушенето по друг начин. Гайдлайнът насърчава и отпускането на електронните цигари с рецепта и ваучер на най-уязвимите финансово пушачи, които са и най-голямата група.  

"Трябва да информираме хората за това, което сме открили -

кой е най-подходящият метод

за тях заедно с психологическата подкрепа. По отношение на електронните цигари -  трябва да им дадем ясна информация и съвет, да им кажем, че всяко пушене е вредно, че употребата на електронна цигара е вероятно по-малко вредно от пушенето", обясни Пол Линкълн от Националния институт за клинично и здравно обслужване (NICE).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай