Сряда,

Нова надежда за лондонски медик във „Vision"

От: Администратор -
782
Нова надежда за лондонски медик във „Vision"
A
A
A

Да имаш медицински центрове в Лондон, Манчестър и Брайтън, а да дойдеш да се лекуваш в София? На пръв поглед историята на Сафуан Рефай звучи абсурдно. Но пък завършва с щастлив край. „Българската медицина по нищо не отстъпва на английската – напротив!", категоричен е медикът от сирийски произход, който специално е долетял от Лондон, за да спаси зрението си в столичната очна клиника „Vision".

„Д-р Илиян Шандурков и д-р Яна Николаева ми дадоха нова надежда, а това е безценно. Във „Vision" лекуват още преди да включат апаратите", не пести похвалите си Сафуан Рефай. Само за 48 часа в София специалистите от очната болница са му направили процедури и на двете очи с единствения у нас „жълт" лазер, който дава шанс на пациентите с усложнения от диабет. За разлика от стандартния „зелен", френският апарат – който е една от последните иновации в офталмологията, работи с дължина на вълната от 577 nm. Тя не се абсорбира от пигмента на макулата (централната част на ретината). Затова, дори медикът от Лондон да трепне по време на процедурата, която му прави д-р Николаева, няма никакъв риск лъчът да порази централното му зрение. „Апаратът е толкова селективен и бърз, че разрушава проблемния слой на ретината, без да пречи на провеждането на нервните импулси и да предизвиква слепи петна", уточнява офталмологът.

Освен много по-щадящ, „жълтият" лазер е и 10 пъти по-бърз от стандартния. Има възможност да работи както под режим „Single", така и „MultiSpot". При втория, с едно натискане на „спусъка", лекарят успява да се прицели в по-голям участък върху ретината. Затова и върши „работата" си върху поразеното от диабета око на Сафуан светкавично – процедурата приключва точно за 5 минути. Без болка и стрес за медика, емигрирал в Лондон преди 7 години.

„Чувствам се страхотно, вече усещам резултата", споделя Рефай след втората си процедура. Предния ден д-р Николаева е „обработила" и лявото му око. „След това четири часа нон-стоп шофирах, нямах никакъв проблем", разказва медикът. Истината е, че ефектът от терапията не идва „на секундата", а ще се „разгръща" в следващите от 6 до 8 седмици. А през юли Сафуан отново ще дойде в клиниката – за контролен преглед и евентуално – за още процедури с „жълтия" лазер.

Медикът попада във „Vision" след дълго „ходене по мъките" в английската столица. Въпреки че е пациент на една от най-прехвалените очни болници в Лондон, така и не му поставят диагноза, нито му назначават терапия. „Само ме викаха през 6 месеца и ми повтаряха: „Няма какво да направим, за да виждаш по-ясно!". Замъгленото му зрение и отоците в ретината обясняват с факта, че е лекувал със стероидни инжекции болки в лакътя си. И пренебрегват високата му кръвна захар например – която не е добре контролирана с антидиабетната терапия и често стига 14-15 mmol. „Вдигнах ръце! Добре, че се оплаках на моя приятел – известния софийски зъболекар д-р Гайс. Той веднага ми каза: „Ела, ще те заведа в най-добрата очна клиника в цяла България!".

За три дни Рефай организирал пътуването си и се озовал във „Vision". „Попаднах в „златна" болница! Господ да пази целия екип!", казва на сбогуване медикът от Лондон. И е повече от категоричен – българската медицина е синоним на класа и професионализъм. „Затова пратих и дъщеря си да учи тук. Завърши гимназия в Лондон, но следва трета година „Дентална медицина" в София. От опит знам – българските лекари са добре дошли в цяла Европа. И има защо!", благодарен е „английският пациент".


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички