Нов тест - имали ли сме К-19

Дава информация за количеството антитела в кръвта

Нов тест - имали ли сме К-19 | StandartNews.com

Нов тест показва имунитета срещу Covid-19. Той вече се прави в Клиничната лаборатория на столичната болница „Св. Иван Рилски“ и дава информация за количеството антитела в кръвта. Резултатите показват чувствителна разлика в стойностите между тези, които са преболедували коронавируса леко и тези, които са получили усложнения.

"Тестът е количествен и е подходящ за измерване на имунитета преди и след поставянето на ваксина.

За разлика от всички тестове, които бяха налични досега, измерва количеството на неутрализиращите антитела, които са основният щит на организма срещу вируса", каза в "Хоризонт до обед" д-р Ирена Иванова, началник на Клинична лаборатория в Университетска болница „Св. Иван Рилски“.

Това е количествен метод, който измерва антитела от клас G, включително вирус неутрализиращи антитела.Тези антитела са щитът, който се задейства в организма, когато вирусът се опита да ни атакува. Методът е разработка на американски производител .

В „Св. Иван Рилски“ и към момента има тест, с който се измерва наличието на антитела IgG, насочени срещу  нуклеокапсидния протеин от вътрешността на вируса. Неговата роля е по-скоро да покаже дали човек се е срещал с вируса, или не е. Докато новият метод е с повишена чувствителност към шиповидния протеин, който се намира на повърхността на вируса. 

„Шиповидният протеин привлече вниманието на учените, защото има ключово значение за проникване на вируса вътре в клетката гостоприемник. При среща с Covid-19 имунната ни система започва производството на антитела,  като основно те са насочени към нуклеокапсидния и шипестия протеини. Не всички антитела обаче имат неутрализиращ ефект.

 Неутрализиращи антитела се образуват основно срещу Receptor binding domain (RBD) на S – протеина, т.е. срещу тази част от вируса, която е отговорна за връзката му с клетката гостоприемник. Колкото повече са антителата срещу RBD, толкова по-защитен е човек“, обясни още  д-р Ирена Иванова.

Ваксини, базирани на RBD, каквито са тези на Pfizer-BioNTech и Moderna, карат имунната система да произвежда антитела и по-конкретно IgG към RBD, които са с неутрализираща активност.

Цената на теста е 30 лв., а резултатите излизат в рамките на деня.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай