Сряда,

Нов скандал с поставяне на стентове в Пловдив

От: сс -
1625
Нов скандал с поставяне  на стентове в Пловдив
A
A
A

След поредицата от разследвания на Васил Иванов от Нова телевизия за поставянето на стентове на здрави хора от болницата в Пазаджик, днес той показа нов скандал и то с началника на кардиологичното отделение в държавната болница в Пловдив доц. Иван Мануков. Той се прочу още преди 10 години със заплатата си от 30 000 лева. На 9 октомври тази година жертва на доц. Мануков в пловдивската болница става Динко Бобчев.

Той разказва пред камерата как след като получил аритмия на сърцето, се обърнал към доктор Мануков, с когото се познавал от 25 години. Направил му коронарография, в епикризата записал , че 75% запушване на едната артерия. Бобчев показа и бележката, в която е посочено, че трябва да бъдат поставени два стента. Шокиран, той отива на повторен преглед в софийска болница, кодето носи диска с изследването и епикризата. Посреща го проф. Златарева, която категорично заявява, че сърцето му е здраво и не се нуждае от стентове. Думите й потвърждава и друг нейн колега – проф. Петров.

„Казаха, че това е измама и прилича на пазарджишката история. В началото не можах да повярвам, че доц. Мануков ме е излъгъл и въпреки,  че тези двама доктори са доайени в своята област, ги помолих за трето мнение. Те ме насочиха към техен колега – съдовия хирург проф. Гроздански. На прегледа при него също се установи, че съм абсолютно функционално здрав човек”, споделя потърпевшият Динко Бобчев.

Екипът на NOVA потърсил един от тримата – проф. Иво Петров, който е и национален консултант по инвазивна кардиология. И пред камерата той потвърдил, че пациентът е здрав и няма нужда от интервенции. Медикът посъветва всички пациенти да търсят и второ мнение.

Мъжът от репортажа се прибрал щастив в Пловдив, но спокойствието било до деня, в който го записали предварително да му поставят двата стента.

„Започнаха да ми се обаждат непрекъснато. Имам и съобщение от млада лекарка, на име Венета, която работи в същото отделение. Пита ме защо не съм дошъл. Дори доц. Мануков ми звъня, но тъй като съм много разочарован от този човек, не му вдигнах телефона. Тогава той позвъни на съпругата ми да попита защо не съм отишъл. Тя му каза, че съм се отказал, тъй като в момента се чувствам добре“.

Човекът подал дори жалба в прокуратурата за измамата, но  станало теч на информация. По пощата получил нова епикриза със същата дата, само че нов екземпляр, в който вече са променени данните стеснение на сърцето от 85-75% е станало на 50% запушване. Аневризмата си остава”, разказа Динко Бобчев. И допълва: „Потресен съм, че за едни 2 000 лева, които щяха да вземат като процент от здравната пътека, щяха да ме превърнат в инвалид за цял живот”.

Мануков пък се оправдал, че пациентът е викнат на 14 октомври не за поставяне на стентове, а за да му направи изследване на велоергометър. Въпросният тест е най-елементарното, начално изследване. Ако на него пациентът се почувства изморен или се задъхва, тогава се преминава към тежкото и дори рисково изследване – коронарографията.

 „Проверката е най-малкото нещо, което ще се направи. Където има интерес за изкарване на лесни пари, има и такива действия. Бездействието на институции, включително и тази, която управлявам аз, в дълъг период от време, са довели до това, което виждаме и това, което изнасяте и вие в този случай”, коментира шефът на касата д-р Дечо Дечев.

След проверката на здравната каса в пловдивската болница, която продължава и в момента, проверяващите открили трета епикриза в документацията на потърпевшия. Тя отново е със същата дата, но с нови промени в заключенията на доц. Иван Мануков. През 2009 г. той бе в центъра на скандал с ненужно поставяни стентове след проверка на здравното министерство. Десет години по-късно вина и наказани няма, а доцентът продължава да е шеф на отделението.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com