Носи ли наргилето коронавирус?

Накрайниците се сменят, но заразата остава в маркуча

Носи ли наргилето коронавирус? | StandartNews.com

Носи ли наргилето коронавирус? Това се питат всички, след като 19-годишен младеж от Велико Търново изгуби битката със смъртоносната зараза. Появи се информация, че той е участвал в абитуриенски бал. Вечерта завършила в бар с наргиле и именно там момчето се заразило.

"Наргилетата също са носители на вируса, защото накрайниците се сменят, но не и самите им маркучи. Те имат значение за т. нар. вирусен товар, който атакува тялото ни”, каза за България он ер пулмологът д-р Александър Симидчиев - началник на функционалното отделение към Медицинския институт към МВР.

Ако носим маски, епидемията от коронавирус ще угасне. Елементарни са мерките, които ни трябват в битката със заразата - без екзотично лечение или дори ваксина. Те са маска, дистанция, миене на ръце, категоричен бе д-р Симидчиев. "Трите "Д" бяха казани между много друга информация. Има умора от многото такава, което води до поведенчески отклонения”, смята пулмологът.

"И по света, и у нас вирусът тлее и не показва сезонност. Той има за цел единствено да заразява. Когато нося маска, за да предпазвам другите, ефективността е доста по-голяма. Маските са пример как трябва да сме социално отговорни и да пазим другите", заяви още д-р Александър Симидчиев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай