Най-важните витамини

Вижте полезната информация за тях

Най-важните витамини | StandartNews.com

Всички знаят, че човешкото тяло има нужда от витамини, за да бъде здраво. Някои си ги набавят, като приемат добавки, докато други ядат значително количество плодове и зеленчуци. В същото време, повечето от нас, които нямат медицинско образование, не знаят къде се съдържат по-важните витамини и за какво са полезни.

Витамин А

Отговорен е за - младежкия вид на кожата, хубавата коса, здравите нокти, яркото зрение и здравите нокти Съдържа се в - морковите, цитрусовите плодове, твърдото сирене, козе сиренето, млякото, яйцата, рибата, магданоза, спанака и черния дроб. Унищожава се от - високи температури и дълготрайно съхранение Препоръчителна дневна доза - 0.4-1 мг

Витамин Б1

Витамин Б1 Отговорен е за - добрата работа на мозъка, доброто храносмилане, здравите мускули, здравото сърце и качествения сън. Съдържа се в - мая, свинско, ядки, овесени ядки, пълнозърнесто брашно и бобови растения. Унищожава се от - дълго готвене, добавяне на сол, докато се готви и пиенето на кафе, докато се храним. Препоръчителна доза - 1.3 -2.6 мг

Витамин Б2

Отговорен е за - регенерирането на клетките, острото зрение и здравите мускули. Съдържа се в - млякото, бадемите, яйца, гъбите, елдата, козе сиренето и месото. Унищожава се от - дългия престой на слънчева светлина. Препоръчителна дневна доза - 1.3 - 3 мг.

Витамин Б5

Отговорен е за - добрата памет, доброто настроение, бързото възстановяване след болест, здравото сърце и здравите кръвоносни съдове. Съдържа се в - много видове меса, белтък, млечни продукти, ядки, овесени ядки, ориз и броколи. Унищожава се от - повторното замразяване. Препоръчителна дневна доза - 5 мг.  


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай