Най-много грипни случаи в Ямбол, Хасково и Габрово

Но няма нищо, будещо уплаха и големи тревоги, успокои проф. Тодор Кантарджиев

Най-много грипни случаи в Ямбол, Хасково и Габрово | StandartNews.com

Областите, в които има най-много хора със заболявания от грип, са Ямбол, Хасково и Габрово, но няма нищо, будещо уплаха и големи тревоги“, обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

“В Националната референтна лаборатория до сега от изпратените материали на лежащо болни хора, имаме 57 доказани случая на грип с генетични методи, благодарение на помощта, която САЩ ни оказват с реактивите в Центъра по контрол на заболяванията в Атланта. Каква е ситуацията – от тези 57 доказани случая на грип, типизирани за всички и H1, това е пандемичният грип, известен като свински или калифорнийски, 27 са пандемичен грип. H3 (Канзас)  са 22“, информира още проф. Кантарджиев.

“В последните седмици на 2020 г. хората, които са потърсили лекарска помощ, са два пъти по-малко от хората, които са потърсили за същия период миналата година. Очаквам слабо епидемично разпространение на грипа през втората половина на януари. Силно разпространение на грипните вируси през февруари и пик някъде втората половина на февруари“, обясни експертът.

Проф. Кантарджиев допълни, че ръководеният от него център не е получавал материали за изследване от какъв вид е заразата в Хисаря, където учениците излязоха в грипна ваканция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай