Наредба улеснява пациентите с хронични заболявания

Те ще могат да получават протоколите си за цялата календарна година, а не както досега за шест месеца

Наредба улеснява пациентите с хронични заболявания | StandartNews.com

С промени в реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти за лечение на хронични заболявания пациентите ще могат да получават протоколите си за цялата календарна година, а не както досега за шест месеца. Досега пациентите с хронични заболявания като диабет тип 1 например на всеки 6 месеца трябваше да посещават своя ендокринолог за издаване на нов протокол, който да заверят в Здравната каса, след това да го представят на личния си лекар, който да издаде рецепта за пред аптеката. С промените пациентът вече ще може веднъж в годината да посети съответния лекар специалист и да получи годишен протокол.

Промяната е в Наредба № 4 за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти за лечение на хронични заболявания. От НЗОК заявяват, че промяната е изцяло в полза на пациентите, като тя отразява възможността протоколите за предписване на лекарствени продукти за лечение на хронични заболявания да се издават в количества за не повече от 365 дни по преценка на лекаря специалист.

Тази промяна обаче няма отношение към рецептите, издавани от общопрактикуващите лекари, така че пациентите все още ще трябва да посещават джипито си на всеки 3 месеца, за да получат рецепта, с която да вземат безплатното или лекарството с доплащане от аптека, работеща с касата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай