Наномрежа със златно покритие унищожава бактериите

Ще се имплантира на инфектирани места като алтернатива на хапчетата

Наномрежа със златно покритие унищожава бактериите | StandartNews.com

Ще се прилагат по-малки количества антибиотици, но на точното място

Австралийски и японски специалисти са проектирали наномрежа със златно покритие като алтернатива на хапчетата или иглите, съобщава Юрик алърт.

Ако антибиотиците се доставят точно на мястото, където са най-необходими, ще могат да се прилагат по-малки количества от тях. Това означава по-малко странични ефекти и по-ниска вероятност бактериите да развият резистентност към лекарствата.

Разработката - плод на сътрудничеството между учени от университета "Флиндърс" в Австралия и японския Национален институт по материалознание, е предназначена да се прилага или имплантира на инфектирани места.

Материалът е направен от биосъвместим и биоразградим полимер, известен като поликапролактон, към който се добавят антибиотици и електрически заредени златни наночастици, докато все още е в течно състояние.

В лабораторни тестове дискове от наномрежата са били поставени в блюда на Петри заедно с популации на вредните бактерии от E. coli. За период от 14 дни антибиотиците постепенно се освобождават от мрежата, докато тя се разгражда, убивайки микробите.

"Въпреки че дозата е намалена в сравнение с тази за перорален прием, концентрацията на антибиотици, доставени до мястото на инфекция, е достатъчно висока, за да се гарантира, че бактериите не могат да оцелеят. Това ще намали случаите на резистентност", казва Инго Кьопер от изследователския екип от университета "Флиндърс".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай