Мутафчийски: Огромен ръст на смъртността

58% е нарастване на заболеваемостта у нас

Мутафчийски: Огромен ръст на смъртността | StandartNews.com

„Има болници с изчерпани и полуизчерпани капацитети, тази сутрин във ВМА имахме 5 свободни легла, въпреки че преди три дни разкрихме две нови клиники. Докато се върна от брифинга може да ги няма.“

Това каза началникът на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Относно смъртността той подчерта, че има стръмно нарастване на кривата, каквото не е забелязвано от септември месец. Тези данни са обезпокоителни, твърдят здравните власти.

Мутафчийски подчерта, че ситуацията е изключително сериозна.

„58% е нарастване на заболеваемостта у нас. Поне от 14 дни се намираме в нарастване на случаите. В момента се намираме на нивото от 5 ноември.“

"Анализирайки тези данни, плюс данните от заетостта в болниците, където миналата седмици в същия ден сме имали 5 307 случая, а сега имаме 6 395, всеки може да го изчисли. За интензивните легла от 440 на 501."

 „Остана ни много ярък спомен как започна това нещо с една-единствена лаборатория в България. Сега вече има над 100 такива лаборатории, които са реферирани и могат да дават достоверна информация. Това е една огромна работа, която се свърши още в началото. Имаше много критики как сме реагирали в самото начало. Сега имаме възможност да видим каква пролет си спестихме миналата година. Казвам го с огромно съжаление“, каза още проф. Мутафчийски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай