МЦ "Афродита": Бъдещето е при нас

Не поставяме възрастова граница за семейства, които искат да се подложат на IVF лечение

МЦ "Афродита": Бъдещето е при нас | StandartNews.com

Много пациенти споделят, че получават различна информация, когато се допитват до специалисти в областта на асистираната репродукция. Поради тази причина е добре да се информирате за утвърдените протоколи, които се прилагат в развития свят. Ще се опитаме да систематизираме няколко основни въпроса и ще Ви представим компетентни отговори от най-добрия специалист по инвитро у нас и един от най-добрите специалисти на Балканите - д-р Георги Станулов.

Д-р Георги Станулов е ръководител на инвитро отдела в Медицински център "Афродита". Под негово ръководство клиниката се превръща в един от лидерите по успеваемост у нас в последните години. Д-р Станулов е работил в различни престижни болници в Англия, Гърция и Австрия в продължение на години. Той е многократно награждаван. Последното си отличие получи тази сряда на официална церемония в зала "София" в хотел "Маринела", където инвитро отделЪТ на Медицински център "Афродита", който той ръководи, взе приза за "Най-успешен инвитро център в България". Д-р Станулов преглежда пациенти всеки ден в МЦ "Афродита", но и обикаля цяла България, за да провежда безплатни консултации за нуждаещите се семейства. Медицински център "Афродита" е най-големият център за регенеративна медицина в България и един от най-големите на Балканите. Клиниката е в пряко сътрудничество с най-големите лаборатории в света и се смята за еквивалент на качество.

  • Подхождаме индивидуално към всяка двойка, прилагаме най-новите технологии, казва д-р Георги Станулов, ръководител на инвитро отдела в престижната клиника

- Д-р Станулов, кое е за предпочитане при стерилитет с неизяснена етиология: вътрематочната инсеминация (IUI) или инвитро (IVF)?

- В МЦ "Афродита" прилагаме индивидуализиран подход при всяко отделно семейство, но най-общо при млади жени със запазен яйчников резерв, които не опитват от твърде дълго време прилагаме вътрематочна инсеминация.

- Какво представлява процедурата?

- При нея се поставят по специален начин обработените сперматозоиди в матката, точно в момента на овулацията, която може да е предизвикана чрез стимулация с лекарства. Тази процедура е приложима само при жени с функциониращи фалопиеви тръби и при мъже, чиято семенна течност е с показатели с близки до нормалните параметри.

При дамите със силно намален яйчников резерв, при тези, които са над 40, както и при семейства, които опитват повече от няколко години, определено по-успешната процедура е инвитро фертилизацията. При нея, обикновено след стимулация се прилага овариална пункция, при която яйцеклетките се извличат и биват оплодени в лабораторни условия. Получените ембриони се поставят в матката, след което настъпва бременност.

- Има ли възрастова граница за лечение на стерилитета?

- Много клиники определят възрастова граница, като имат различни причини за това. В МЦ "Афродита" не поставяме възрастова граница за семейства, които искат да се подложат на IVF лечение. Имали сме множество успешни процедури при дами над 45 годишна възраст, както и при господа над 50. Естествено, изключително важно е първо да говорите с някой от нашите специалисти, за да обсъдите вашия индивидуален случай и план за лечение, както и да сте наясно с шансовете за успех.

Ние изследваме всеки пациент индивидуално и вземаме предвид редица фактори, за да определим вероятността за успешна процедура. Нашите опитни лекари и ембриолози ще ви помогнат при всяка стъпка от процеса, за да увеличите максимално шанса си за успех.

- Какви изследвания трябва да се направят преди IVF лечението?

- В МЦ "Афродита" нашите лекари обикновено назначават изследвания, за да проверят хормоналния статус на пациентите, правят се и такива за изключване на инфекции. Мъжете преминават през анализ на семенната течност.

- Колко време се очаква да отнеме процесът на IVF от началото до края?

- Средната продължителност на стимулацията варира около 10-15 дни, но всяка стимулация е индивидуална в зависимост от това как тялото на пациентката реагира на лекарствата.

След като се развият ембрионите и им бъде направена биопсия, отнема около две седмици, за да получим резултатите от генетичното изследване, след което, вие ще бъдете подготвени за размразен ембриотрансфер. Ще продължим да проследяваме бременността до 12-та гестационна седмица.

- Кои ембриотрансфери са за предпочитане - пресните или размразените?

- Размразените ембриотрансфери имат по-висок процент на успеваемост от пресните ембриотрансфери. Те намаляват до нула вероятността за овариална хиперстимулация и позволяват предимплантационната диагностика PID.

При замразен ембриотрансфер вие имате съхранени ембриони, поради тази причина не е необходимо да преминавате през стимулация и извличане на яйцеклетки. При замразяване е добре да се направи PGT (преимплантационно генетично тестиране), което ще ви позволи да знаете кои ембриони имат нормален кариотип, ще елиминира свързаните с хромозомите заболявания и ще увеличи шанса за раждане на здраво бебе.

- Препоръчвате ли един ембриотрансфер на повече от един ембрион?

- В миналото експертите по инвитро оплождане разчитаха на трансфер на множество ембриони, за да увеличат вероятността за успех. Идеята беше, че ако трансферирате повече ембриони, поне един вероятно ще се имплантира.

Днес обаче подходът е съвсем различен. С днешната технология и включването на предимплантационно генетично изследване (PGT-A), процедурата за трансфер на един ембрион е предпочитана от нашите лекари, с което се намалява рискът от многоплодна бременност и спонтанни аборти. При нас в Медицински център "Афродита", всички нови технологии се прилагат, така че открито можем да заяви: "Бъдещето е тук!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай