Москов: България ще загуби много пари заради лошо управление на европрограми

Москов: България ще загуби много пари заради лошо управление на европрограми | StandartNews.com

София. „България ще загуби много пари заради лошо управление на европрограми". Тази прогноза изрази здравният министър Петър Москов в предаването „Тази събота" по бТВ. Той обясни, че не е наясно с точната цифра, но ще остави на Томислав Дончев да я съобщи.

Бойко Борисов е обещал на извънредното заседание на кабинета във вторник, че ще сложи портрет на Москов на входа на МС, ако той успее да усвои 100 млн. лв. от европейска програма и не ги загуби. Министърът обаче изтъкна, че най-вероятно страната ни ще загуби парите.

„Правят се усилия част от тези пари да бъдат оползотворени. Тези 100 млн. са част от тези, които може да усвоим или безвъзвратно ще загубим", добави Москов. През октомври служебният здравен министър Мирослав Ненков е започнал работа по усвояването на парите.

Парите трябва да бъдат усвоени до 10 декември, което ще е трудно, предвид кратките срокове, категоричен бе Москов.
МЗ може да закупи уникална апаратура, която не минава през закона за обществените поръчки и тежките процедури по него. Ненков започнал това усилие с денонощен труд, а сега екипът на Москов продължава, стана ясно от изказването на новия здравен министър.

Около 100 души месечно ходят в Турция заради такова оборудване – кибернож, гаманож или т.нар. роботизирана радиохирургия. За да може МЗ да закупи такава техника обаче, трябва да има висока медицинска необходимост от нея, поясни той.

Не съществува друга система за радиохирургия, освен кибернож, са обявили първоначално националните консултанти. „Сега същите тези хора, от които трябваше експресно становище, считат, че не е целесъобразно да се купува апаратурата", заяви Москов. По тази логика би могъл да даде на прокуратурата цялата комисия за лечение в чужбина, защото е дала 1 млн. евро за лечението на същите тези хора, които ходят в Турция, обясни Петър Москов.

„Всеки, който е забравил, че медицината е занимание за това да се помага на болните и слага друг приоритет, ще бъде мой враг. Нека имам такива врагове", каза министърът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай