Млади лекари положиха клетва онлайн

В аулата присъстваха само пълните отличници, които получиха наградата „Златен Хипократ”

Млади лекари положиха клетва онлайн | StandartNews.com

На тържествена церемония, предавана пряко в Интернет от Анатомичната аула на Медицинския факултет към МУ-София, 477 млади лекари положиха Хипократовата клетва. От тях 262-ма са българи, а чужденците са 215. Пандемията от Ковид-19 и мерките за безопасност наложиха Випуск 2020 да положи клетвата онлайн.

В аулата присъстваха само пълните отличници, които получиха наградата „Златен Хипократ”. Във Випуск 2020 те са рекордните 9. Останалите им колеги се включиха от домовете си и се виждаха на специална видеостена в залата.

Ректорът на МУ-София, акад. Лъчезар Трайков, поздрави лично абсолвентите, които са изпълнили „трудната и отговорна задача“ да завършат образованието си по медицина, и то с допълнителното предизвикателство на доброволческия труд във време на пандемия.

„В последната година животът ни беше белязан и от още едно предизвикателство – пандемията от Ковид-19, която изправи всички нас - лекари, специалисти, преподаватели, студенти,  пред изпитания, за които като че ли не бяхме съвсем подготвени. Дали успяваме да се адаптираме и да бъдем на висотата на очакванията на обществото към нас?

Моят категоричен отговор е „Да“. Доказваме го с факта, че нашият университет е сред водещите в страната по брой научни публикации, по спечелени и осъществени научно-изследователски проекти в партньорство с най-авторитетните световни академични центрове, по принос в разработването на иновативни образователни програми за висока професионална квалификация във всички области на медицината. Тук сред нас са носители на престижни награди и отличия, участници в международни научни мрежи, настоящи изследователи и бъдещи откриватели.

Зад всички тези успехи стоят Вашата упоритост, воля и постоянни усилия. Вие доказахте, че притежавате тези достойнства.

Но доказахте и още нещо – че можете да се издигнете над суетата и злободневието, над дребнотемието и лицемерието и когато е необходимо, да поставите дълга и желанието да помогнете над всичко. Вашият доброволен труд по време на пандемията е показателен за това.”, заяви в словото си ректорът.

Приветствие към абсолвентите отправи и проф.д-р Димитър Буланов, декан на Медицинския факултет, преди да изчете Хипократовата клетва:

„Горди сме, че възпитаниците на Медицински факултет – лекари и студенти, с достойнство се изправят в борбата с болестта и рискувайки живота си, се отдават на пациентите. Горди сме, че колкото и да е сложно, трудно и необичайно днес обучението, вие не загубихте вяра в ценностите на медицинското образование и положихте нужните усилия за овладяването на знанията.”

Проф. Буланов подчерта още: „Днес светът е отворен и достъпен за Вас. Имате прекрасната възможност да пътувате, специализирате, учите и работите в много европейски и други страни. Убеден съм, че ще успявате. Но където и да отидете – не забравяйте, че страната ни и нашият народ има нужда от Вас и Вашите знания и умения.”

Деканът благодари на преподавателите за това, че всеотдайно са предали знанията и опита си на младите лекари и са ги подготвили за предизвикателствата на професията. Той се обърна и към всички близки на завършващите като изтъкна колко е била важна тяхната подкрепа през годините на следване на младите специалисти.

Пълната отличничка д-р Мария Динкова изказа благодарности от името на целия Випуск 2020 към преподавателите и към ръководството на университета и на факултета. „Благодаря на ръководството на университета, което независимо от настоящите обстоятелства успя да ни позволи по този съобразителен и съвременен начин тържествено да отбележим нашето дипломиране като едновременно с това не рискуваме здравето и благополучието на нашите близки. Тя цитира Николай Хайтов, който казва „Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш”. Вие колеги, искахте, можахте и го направихте – станахме лекари. Остава ни само да бъдем!”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай