Минералната вода може да бъде опасна за здравето

Диетоложка дава ценни съвети как да ползваме минералната вода

Минералната вода може да бъде опасна за здравето | StandartNews.com

Много хора смятат, че минералната вода е полезна за всички. Това обаче не е съвсем вярно.
Диетологът Елена Соломатина отбелязва, че съществуват три вида питейна минерална вода, в зависимост от целта - трапезна, изворна и лечебна.

Обикновената трапезна минерална вода може да се консумира от всички, отбелязва Соломатина. Тя препоръчва да се пие по литър и половина-два на ден. С нея можете да си правите чай, кафе и дори да готвите храна. Водата с ниска минерализация и ниско съдържание на сол е полезна за тялото, казва диетологът.

Лечебната минерална вода се използва при заболявания на стомашно-чревния тракт, подагра, проблеми с панкреаса и черния дроб, захарен диабет и заболявания на пикочните пътища.

Алкалната изворна вода се използва за повишена киселинност и се предписва при гастрит, язви, заболявания, които са свързани с образуването на пикочни соли.

Диетологът Елена Соломатина не препоръчва пиенето на лекарствени видове минерална вода без консултация с лекар или специални назначения. "В противен случай безмисленото пиене на вода с високо съдържание на калций може да провокира образуването на камъни в бъбреците", предупреждава диетологът.

Освен това при прекомерна употреба на лечебна вода може да се получи хиперкалцемия. В този случай процесът на коагулация на кръвта е нарушен, той се ускорява, което е изпълнено с образуването на кръвни съсиреци и в резултат на това се получават инсулти и инфаркти.

Калцият може да се уталожи и върху клапаните на сърцето, което впоследствие може да доведе до аритмии, споделя още Соломатина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай