Медсестри нададоха вопъл за по-високи заплати

Гласува се нов бюджет, но тези средства не стигат до нас

Медсестри нададоха вопъл за по-високи заплати | StandartNews.com

Медицински сестри протестират пред Министерство на здравеопазването за по-високи заплати.

Днес медиците в цяла европа организират протести по инициатива на европейска мрежа за борба с комерсиализацията в здравеопазването. Това е организация, в която са включени различни профсъюзи от цяла Европа.

Сестрите искат поне три минимални заплати. По думите им само им замазвали очите с увеличение на извънредния труд.

„Не можем да умираме по коридорите от изтощение, а те да ни увеличат заплатите с извънреден труд. Не искаме извънреден труд, искаме увеличение на заплатите“, подчерта медицинска сестра за БГНЕС.

Според нея здравното министерство не работи за медицинските специалисти.

„Сега сме излезли и питаме кой ще носи отговорност за това, което се случва в момента - геноцид на цяло едно съсловие“, запита медицинската сестра.

В някои болници са останали по една-две сестри, което прави работата невъзможна. Медиците са подложени на стрес и изнемогват.

„Гласува се нов бюджет, наливат се допълнителни средства в здравопазването, но тези средства не стигат до нас“, казва още мед. сестра.

Тя запита и как ще се задържат младите специалисти в България при положение, че няма механизъм, по който да се увеличават заплатите.

Целта на протестите в цяла Европа, е да напомнят на правителствата, че те трявба да изпълнят поетите от тях ангажименти за увеличаване на заплатите и подобряване условията на работа на медицинските работници, а също и да подобряват обслужване на пациентите навсякъде.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай