Маджаров: Вижда се краят на здравеопазването

"Сегашната ситуация заради COVID показва, че не може да се разчита само на НЗОК за справяне с всички проблеми".

Маджаров: Вижда се краят на здравеопазването | StandartNews.com

Следващата година може да е началото на края на здравеопазването в някои региони, каза председателят на Българския лекарски съюз /БЛС/ Иван Маджаров по време на дискусия, организирана от съсловната организация, от Българския фармацевтичен съюз /БФС/ и от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Огромен проблем е осигуреността с кадри и ако сега не се вземат спешни мерки за инвестиции, до 4 години няма да можем да посрещнем нуждите на обществото в различните сфери на здравеопазването, защото над 60 на сто от сега работещите няма да са в системата заради пенсионирането си, подчерта Маджаров.

Сегашната ситуация заради COVID показва, че не може да се разчита само на НЗОК за справяне с всички проблеми, с които се среща системата на здравеопазване, допълни още Маджаров и поясни, че НЗОК поема все нови и нови държавни отговорности. Маджаров призова политиците да спрат с притискането на НЗОК.

Тестването и лечението на болните от COVID-19 трябва да се осигури от държавата, подчерта той. По думите му обещани 126 млн.лв. не са били внесени в бюджета на НЗОК. За лекарите и медицинските сестри, които се борят с COVID, държавата не гарантира през проекта за бюджет увеличение на възнагражденията, добави още той.

По думите му от 1 януари 2022 г. в повечето болници ще стане така, че възнагражденията на по-ниско квалифицираните специалисти ще се изравнят с тези на специалистите по здравни грижи.

Председателят на БФС проф. Асена Сербезова каза, че не е добър подход, когато се инвестират повече пари в система, в която има съмнения относно ефективността й. По думите й е необходимо да се инвестира в качество, както и да се направи метрика за проверка на удовлетвореността на пациента. Преди да се инвестират повече пари трябва да се направи преценка как сегашните може да се изразходват по-ефективно. По думите й е необходимо дългосрочно и холистично мислене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай