Липса на антибиотици докарва супербактерии

Проблемът може да дойде от по-бедните държави

Липса на антибиотици докарва супербактерии | StandartNews.com

Много антибиотици не са достъпни в по-бедните държави въпреки по-високите нива на инфекциозни заболявания, което засилва заплахата от резистентни на лекарства супербактерии.

Изследването е на базираната в Амстердам неправителствена организация Фондация "Достъп до лекарства". То също показва, че броят на разработените нови лечения на инфекциозни заболявания като пневмония, туберкулоза и гонорея е спаднал.

В по-бедните държави, където най-добрите антибиотици не са достъпни, лекарите често са принудени да използват лекарства с по-ниско качество или да отлагат лечението, което увеличава резистентните на лекарства бактерии.

В Бразилия, Индонезия и Русия 40-60% от инфекциите са причинени от супербактерии. В Индия този процент е достигнал повече от 70 на сто за някои бактерии.

От 13 нови антибиотици само три са достъпни в 10 или малко повече от общо 102 държави в света със средни и ниски доходи. Много стари антибиотици, които все още са ефикасни, също не са достъпни. От 24 такива "забравени" антибиотици само 14 са доставени на по-бедни държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай