Лекуват депресия, паркинсон и аутизъм с магнитни импулси

Лекуват депресия, паркинсон и аутизъм с магнитни импулси | StandartNews.com

Стимулацията помага и за възстановяване след инсулт

Нов метод за лечение на депресия, паркинсон, епилепсия, множествена склероза и още редица заболявания на нервната система въведоха в Александровска болница. Методът се нарича репетативна транскраниална магнитна стимулация. Какво точно означават сложните думи и как ни помага, разказва доц. Мелания Радионова.

Репетативната транскраниална магнитна стимулация означава, че върху мозъка на човек се въздейства със серия магнитни импулси с определена честота, обяснява доц. Мелания Радионова. Те се генерират от специален апарат. При него човек сяда на един стол, а над главата му се поставя палка във формата на малка ракета за тенис. От нея излизат и импулсите, с които медиците лекуват на принципа на магнитната индукция.
Обикновено един сеанс трае между 10 и 30 минути в зависимост от заболяването и състоянието на пациента. Възможно е човек да почувства леки пробождания, но и с тях се свиква, казва доц. Мелания Радионова.
Сред безспорните предимства на метода е, че той целенасочено

повлиява увредените нервни клетки и пътища

като ги връща към нормално функциониране. Въздействието върху мозъка с електрически импулси е познато още от XIX век, но тогава приложението е било възможно само след отваряне на черепа. Сега с развитието на техниката този метод може да се практикува съвсем безопасно, казва доц. Радионова. Магнитната стимулация се понася относително леко, свързана е с минимални странични действия - предимно преходно главоболие. Най-същественият риск е от предизвикване на епилептичен припадък, но при правилен подбор на параметрите на стимулация такъв риск не съществува - същият метод се използва и за лечение на припадъци. Разбира се, стимулацията следва да се извършва само от компетентни и висококвалифицирани специалисти, с познания както за същността на метода, така и за неврофизиологичните процеси в мозъка и методите за тяхното изследване. Обратното крие риск от неблагоприятно повлияване.

На практика, определянето на подходящата честота е най-голямата тайна в това лечение. Чрез правилно подбрани параметри на импулсите лекарите могат да накарат определени зони на мозъка да станат по-активни или обратно - да потиснат тяхната дейност. Така те коригират неправилното функциониране на нервната система. При епилепсията например се прилагат стимули с ниска честота, които намаляват възбудимостта на мозъка, дава пример доц. Радионова. След прекаран инсулт обаче или множествена склероза е нужно да се

активират определени зони от мозъка

защото дейността им е увредена, тогава се използват високи честоти.
Методът се използва успешно за диагностика и лечение на различни централни и периферни заболявания на нервната система като множествена склероза, латерална амиотрофична склероза, паркинсонова болест, алцхаймер, дори на аутизъм, умствено изоставане, зависимости, но най-стандартизирано е приложението при депресия. За лечение с този метод обаче има и ограничения - не се използва при хора с метални импланти, пейсмейкъри и др. Един сеанс струва 30 лева и не се поема от НЗОК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай