Лекарският съюз се възмути от реакции с/у доктори

Лекарското съсловие застава зад медиците, които биват "нападани без доказателства"

Лекарският съюз се възмути от реакции с/у доктори | StandartNews.com

Шефът на лекарския съюз д-р Иван Маджаров изказа днес възмущение от реакциите спрямо доктори и медицински персонал в София след смъртта на 3-годишното момченце Алекс, което премина през три болници и накрая издъхна в "Пирогов". На нарочна пресконференция Маджаров разказа и окончателния вариант на диагнозата на отишлото си дете.

"На първо място искам да поднеса искрените си съболезнования на близките на детето. Досега запазихме мълчание, защото ние, лекарите, смятаме, че трябва да загърбваме емоциите си и да изчакваме доказателствата. За съжаление, науката не е всесилна. В световен мащаб загиват повече от 800 000 души от пневмония годишно. За съжаление този нещастен случай доведе до това, че неоснователно бяха уволнени колеги. Екипите, които се бориха за живота на това дете, неоснователно бяха наранени. Стигна се до там, че специалността Педиатрия да получи допълнителен отлив и уважавани лекари да бъдат опетнени", коментира председателят на Българския лекарски

Изключително тежка инфекция - двустранна пневмония с кръвоизлив в надбъбречните жлези, протекла по най-бързия начин. Това е причината за смъртта на 3-годишното Алекс, който почина преди около месец, след като родителите му търсиха помощ в три столични болници. Това е заключението на БЛС по случая, което д-р Маджаров оповести.

Той допълни, че лекарското съсловие застава зад медиците, които биват "нападани без доказателства". "Призовавам ви да се борим за истината, да информираме обществото, да градим доверие и вяра, защото от това имаме нужда. В съвремието стават чудеса. Те обаче са възможни, когато вярваме в своя лечител. Нито нашето общество, нито ние като лекари, можем да работим в среда, в която няма доверие", допълни председателят на БЛС. И подчерта, че разчита и на медиите за възстановяването на доверието към медиците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай