Лекари масово напускат очната болница във Варна

Лечебното заведение е общинско

Лекари масово напускат очната болница във Варна | StandartNews.com

Лекарите и медицинският персонал във варненската очна болница подадоха оставки. Лечебното заведение е общинско. Д-р Добрин Бояджиев, един от младите лекари в Очната болница, смята, че през XXI век офталмологията се нуждае от модерна апаратура.

"Условията на работа не отговарят на съвременните изисквания за добра лекарска практика в Европа и света, материално-техническата база е отвратителна”, коментира медикът. Д-р Лиляна Мирчева работи там от създаването на болницата.

"За тези 40 години в тази общинска сграда, освен смяна на една дограма и на парно, нищо друго повече не е направено”, заяви тя пред БТВ. В отделението, където са лежащо болните, дограмата не е сменена. Покривът тече и изронва мазилката над леглата.

"Имаше едно изречение от сорта, че полагайки Хипократова клетва, ние сме длъжни да работим при всякакви условия. Не смятам, че в XXI век сме длъжни да работим и живеем при всякакви условия”, категорична е доц. Яна Манолова, също лекар в болницата.

"След удръжките чисто получавам 485 лв. Това заплащане мога да го сравня само със социална помощ. Аз работя благотворително”, каза и медицинската сестра Ана Василева.

Болницата е база за обучение на Медицинския университет. Има предложение ВУЗ-ът да придобие болницата – миналата година той стана собственик на най-голямата болница в Североизточна България – "Света Марина”.

"Медицинските университети дават висше образование, специалност, следдипломно обучение, продължаващо обучение, курсове за апарати и т.н. Това е една голяма власт и към нея, като се добави и лечебната дейност, се появява този медицински олигарх, който става изключително силен”, смята д-р Руслан Тошев, управител на Специализираната болница по очни болести за активно лечение.

За част от персонала обаче преминаването от общината към университета е добро решение. "Университетът разполага с изключително модерна апаратура, която не се намира тук, която е последен писък в офталмологичните среди и която не се използва, тъй като няма подходяща база, в която да бъде използвана”, отбеляза Младена Радева, специализант и докторант

15-те докладни на управителя до общината – собственик на болницата, останали без отговор. Тази година принципалът отпуска около 93 хиляди лева. "Ако ние спрем, голяма част от очните заболявания няма да могат да се лекуват по Здравната каса, тоест няма да могат да се лекуват безплатно”, подчерта д-р Руслан Тошев.

"От 3 години съм в болницата и не виждам нищо да се е подобрило, напротив, нещата тръгват все по-назад и все по-зле”, каза Мария Бояджиева, специализант и докторант. Предизвестието на медиците изтича след по-малко от месец – на 7 април, Международния ден на здравето.

"Пациентите идват не заради болницата, а въпреки нея, идват заради нас, специалистите. Преглъщат екстериора и интериора само за да получат качествено лечение”, категоричен е д-р Бояджиев. Общинският съвет и Община Варна отказаха коментар, защото тепърва предстоят обсъждания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай