Събота,

Лекари към Касата: не ни пречете да лекуваме

От: Редактор -
322
Лекари към Касата: не ни пречете да лекуваме
A
A
A

"Епидемия от такъв тип не се управлява от клинични пътеки, а по съвсем различен начин - не трябва да се финансира през Здравната каза. Тя има друга функции, тя има функция да плаща за здравно осигурени пациенти".

Това заяви председателят на Българският лекарски съюз (БЛС) Иван Маджаров за "Денят ON AIR" по отношение на клиничните пътеки, които заплаща НЗОК за лечение на пациенти с коронавирус.

"НЗОК би трябвало да бъде стабилният фундамент, около който се прави всичко останало. Касата трябва да бъде стабилизирана и да има доброволно, а не задължително здравно осигуряване. Сега имаме средновековна медицина", категоричен е той.

Не ни пречете да лекуваме болните. За това призовава общопрактикуващият лекар д-р Виктория Чобанова в своя позиция от името на своите колеги.

Тя сигнализира за незаконосъобразни действия на служители на РЗОК, НЗОК, РЗИ и Министерството на здравеопазването, които пречат на личните лекари да вършат работата си - диагностика, проследяване и лечение на болните.

Като примери д-р Чобанова изтъква, че често джипитата чакат с часове пред РЗИ, за да получат ваксини.

Освен това вместо да осигури възможност за диагностика в условията на епидемия, НЗОК е определила лимити, по-ниски от миналата година - средно 3 лв. за изследвания за 3 месеца.

По нейни думи НЗОК еднолично взема решение по теми, които нямат нищо общо с договореното в НРД, без предварителни преговори, без обществено обсъждане на плануваните промени и без оценка на въздействието.

Националната здравноосигурителна каса отказва да бъде забърквана в предизборната кампания и не желае името й да бъде употребявано за политически цели. Това заявиха от НЗОК като своя пздиция.


Всички новини от категория Здравеопазване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички