Лекар ни изплаши с информация за пораженията от грипа

Той алармира и относно употребата на различни силни лекарства и препарати

Лекар ни изплаши с информация за пораженията от грипа | StandartNews.com

Тазгодишната грипна епидемия не е прецедент, но не бива да се подценява. Това заяви пред Нова телевизия д-р Трифон Вълков.

“Грипът представлява една изключително сериозна респираторна инфекция, която не бива да бъде подценявана. Той може да доведе до усложнения, както на самия вирус, така и на насложили се впоследствие бактериални инфекции, които също могат да протекат доста тежко”, обясни той.

При по-малките деца усложнения от грипа могат да доведат до развитието на менингит и проблеми в централната нервна система, посочи още д-р Вълков.

Той алармира и относно употребата на различни силни лекарства и препарати, като уточни, че действието им зависи от времето, в което се приемат. “Ако започнем прекалено късно приложението на противовирусни препарати, може да остане с впечатлението, че те не действат. Те не действат, защото на етапът, в който се прилагат, моментът, в който те оказват ефект е преминал”, каза той.

Относно антибиотиците Вълков обясни, че те се прилагат само когато имаме доказана вторична бактериална инфекция. “Прекалената употреба на антибиотици води до резистентност. България е една от държавите с висока резистентност към антибиотици”, каза още лекарят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай