Кунчев: Не ползвайте евтини антибиотици

Имунизациите срещу грип не върви по план

Кунчев: Не ползвайте евтини антибиотици | StandartNews.com

 

Ползването на евтини антибиотици е най-големият проблем в България. Това предупреди доцент Ангел Кунччев, главен здравен инспектор на пресконференция. Според него това води до резистентност към антибиотиците.

Не сме в най-лоша ситуация в Европа, но в някои показатели сме лидери в отрицателно отношение и то с преднина от 8 пъти над втория.

Кунчев отбеляза, че евтините антибиотици се дават най-вече в някои болници, които искат да се сместят в бюджета.

Сами по себе си подобни лекарства не са лоши, но не и когато се ползват многократно.

Не стана ясно обаче кои ,според него, са евтини антибиотици, а също и защо някои от „скъпите“ антибиотици в България са два пъти по евтини в Гърция или Турция.

Друг бич, спорде него, са опитите на българите да се лекуват сами.

„При седемдневен курс често човек се чувства добре на петия ден. Остават му лекарства, който след време той дава на друг човек от семейството. Това е опасно, предупреди Кунчев.

Той призна, че за изпълнение на програмата срещу антибиотичната резистентност са необходими действията на 20 институции у нас, като до момента едва пет, макар и най-важните, са свърши своята работа.

Пандемията не оставя на заден план всички текущи програми и имунизации, смята доцент Кунчев.

Той обаче заяви притесненията си за ваксините срещу грип. Въпреки че са доставени 50 процента повече ваксини, в момента се са изчерпани.

В същото време имунизацията не върви по план при възрастните хора над 65 години. За целта доцент Кунчев свиква днес спешна среща на Българския лекарски съюз и фармацевти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай