Кунчев каза кои грипни щамове да очакваме и кога

Изненада ще бъде, ако Ковид отново елиминира грип

Кунчев каза кои грипни щамове да очакваме и кога | StandartNews.com

Очакваните грипни щамове "Виктория", "Вашингтон", "Пукет" и "Хонгконг", каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той присъства на церемония по награждаване на представители на регионални здравни инспекции, предаде БТА.

Щамовете не са нови, но някои от тях не са циркулирали толкова активно и до известна степен може да се приеме, че хората не са се срещали с тях. Изненада ще бъде, ако COVID-19 отново, както миналата година, успее напълно да елиминира грипа или вече той ще намери начин пак да се разпространява и да причини в някаква степен епидемия, макар да не може да се каже доколко интензивна, добави още той.

ВИЖ ОЩЕ: Кунчев проговори за нов локдаун

Има малка вероятност човек да се зарази едновременно и с двата вируса, това е суперинфекция, която утежнява клиничната картина и лечението, обясни Кунчев.

За грип можем да говорим към края на годината, а за по-сериозно разпространение - към края на януари или началото на февруари. Сега започва кампанията за имунизация срещу грип. В средата на октомври вече ще може да започне и безплатното ваксиниране на хората над 65-годишна възраст.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай